ΔΙΕΘΝΗ

Τα συγχαρητήριά των Ευρωπαίων στον Εμανουέλ Μακρόν

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 7 Μαΐου 2017, 22:14 / Ανανεώθηκε 7 Μαΐου 2017, 23:24
Τα συγχαρητήριά των Ευρωπαίων στον Εμανουέλ Μακρόν
Facebook Twitter Whatsapp

Τα συγχαρητήριά τους στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δίνουν ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και επικεφαλής θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρετίζοντας τη νίκη του κεντρώου υποψηφίου έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα συγχαρητήριά τους στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δίνουν ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και επικεφαλής θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρετίζοντας τη νίκη του κεντρώου υποψηφίου έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν.

«Συγχαρητήρια, Εμανουέλ Μακρόν. Η νίκη σας είναι νίκη για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη και για τη γαλλο-γερμανική φιλία» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα εκτιμά πως οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στον Γαλλικό λαό που επέλεξε την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα έναντι της τυραννίας και των ψευδών ειδήσεων».

Τα συγχαρητήριά του έδωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Συγχαρητήρια, Εμανουέλ Μακρόν. Βασιζόμαστε σε μια Γαλλία στην καρδιά της Ευρώπης, για να αλλάξουμε μαζί την Ένωση και να προσεγγίσουμε τους πολίτες», επεσήμανε. 

Αλλά και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έσπευσε να συγχαρεί το νέο αρχηγό του γαλλικού κράτους. «Η πρωθυπουργός συγχαίρει θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας και ανυπομονούμε να εργαστούμε με το νέο πρόεδρο», αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου της Μέι.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε: «Μπράβο, Εμανουέλ Μακρόν. Να εργαστούμε μαζί για μια νέα ευρωπαϊκή δυναμική!»

«Η Γαλλία επέλεξε να επενδύσει στο μέλλον. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον Εμανουέλ Μακρόν και να αναζωογονήσουμε την Ένωσή μας. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη!» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συγχαρητήρια στο νέο Γάλλο πρόεδρο έδωσε και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Την καθαρή νίκη του Μακρόν χαιρέτισε και ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.