Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί δεν προστάτευσαν επαρκώς του άμαχους στις περιοχές που ελέγχουν ενώ ευθύνονται για τις πυρκαγιές, τις λεηλασίες και τις καταχρήσεις σε βάρος πολιτών κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν στην Τρίπολη από τη Ντζεμπέλ Ναφούσα (δυτικά), κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch "υπήρξε μάρτυρας ορισμένων ενεργειών, ρώτησε μάρτυρες για άλλες ενέργειες και μίλησε με έναν διοικητή των αντικαθεστωτικών για τις καταχρήσεις αυτές", επισημαίνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Το HRW αναφέρει ότι οι βιαιότητες αυτές διαπράχθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποιούσαν την επίθεσή τους από τη Ντζεμπέλ Ναφούσα, μια ορεινή περιοχή νοτίως της Τρίπολης.

"Σε τέσσερα χωριά που κατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί στα όρη Ναφούσα τους τελευταίους μήνες, οι αντικαθεστωτικοί και οι υποστηρικτές τους κατέστρεψαν περιουσίες, έκαψαν ορισμένες κατοικίες, λεηλάτησαν νοσοκομεία, σπίτια, καταστήματα και χτύπησαν ορισμένους πολίτες για τους οποίους έτρεφαν υποψίες ότι υποστήριζαν τις κυβερνητικές δυνάμεις", τονίζει το Παρατηρητήριο.

"Οι αρχηγοί των αντικαθεστωτικών έχουν καθήκον να προστατεύουν τους άμαχους και τις περιουσίες τους, κυρίως τα νοσοκομεία και να τιμωρούν οποιονδήποτε επιδίδεται σε λεηλασίες και άλλες καταχρήσεις", γράφει το HRW.

Ένας διοικητής των αντικαθεστωτικών της περιοχής που η οργάνωση αναφέρει ως συνταγματάρχη Ελ-Μόκταρ Φιρνάνα, παραδέχτηκε ότι οι καταχρήσεις διαπράχθηκαν και ότι ορισμένοι αντικαθεστωτικοί και υποστηρικτές τους είχαν τιμωρηθεί. Ο διοικητής είπε ότι οι επιθέσεις αυτές διαπράχθηκαν κατά παράβαση των εντολών των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που ήταν να μην πλήττονται οι άμαχοι και να καταστρέφονται οι περιουσίες τους.

"Αν δεν είχαμε δώσει οδηγίες, ο κόσμος θα είχε κάψει τα χωριά αυτά μέχρι το τελευταίο", είπε ο εκπρόσωπος τον οποίο επικαλείται το Παρατηρητήριο που διευκρινίζει ότι σε δύο από τα χωριά αυτά διαμένουν τα μέλη μιας φυλής προσκείμενης στον Καντάφι. "Το Αλ-Αουανίγια και το Ζαουιγιάτ αλ-Μπαγκούλ είναι τα χωριά της φυλής Μεσεσίγια, που φημίζεται για την πίστη της στη λιβυκή κυβέρνηση και τον Μουάμαρ Καντάφι", γράφει το HRW.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον ένας πολίτης φέρεται να τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα των ανταρτών. Στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών τη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεν απάντησε στις ερωτήσεις για το αν αληθεύει ότι διαπράχθηκαν αυτές οι βιαιότητες.

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες σύγκρουσης, οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη από τα βουνά της Ντζεμπέλ Ναφούσα, επίθεση στη δυτική Λιβύη. Στο εξής έχουν ως στόχο δύο στρατηγικής σημασίας σημεία για να επιτεθούν από τα νότια και από τα δυτικά στην Τρίπολη.

Οι κατηγορίες αυτές αναμένεται να πλήξουν την εικόνα των αντικαθεστωτικών που πολεμούν το καθεστώς Καντάφι το οποίο είναι στην εξουσία σχεδόν 42 χρόνια, στο όνομα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών κερδίζοντας την υποστήριξη των χωρών της Δύσης και του ΟΗΕ.

Η Γαλλία που παραδέχτηκε πρόσφατα ότι προχώρησε σε ρίψη ελαφρών όπλων με αλεξίπτωτο στην Ντζεμπέλ Ναφούσα, παρέτεινε χθες τη δέσμευσή της στη Λιβύη ύστερα από σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

"Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πρέπει να σταματήσουν και να τιμωρήσουν όλες τις καταχρήσεις που γίνονται από αντάρτες", είπε ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του Παρατηρητηρίου.