current views are: 5

10 Μαΐου 2017
Δημοσίευση19:15

Γιατί ο Τραμπ εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας για να διώξει τους τζιχαντιστές – Οι επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία

Οργισμένη απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν

Δημοσίευση 19:15’

Οργισμένη απάντηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ να εξοπλίσει τους κούρδους αντάρτες YPG στη Συρία  με βαρύ οπλισμό που είχε ως αποτέλεσμα η Άγκυρα τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.

Ο Τραμπ άκουσε και πάλι τους στρατηγούς

Αρκετοί στρατιωτικοί διοικητές στην Ουάσινγκτον, εδώ και καιρό επιχειρηματολογούσαν υπέρ του εξοπλισμού των YPG, οι οποίοι θεωρούνται παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης PKK που δραστηριοποιείται στην Τουρκία και που η Άγκυρα έχει εξαπολύσει εκ νέου εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίoν των ανταρτών που πρόσκεινται στις τάξεις της. Οι στρατηγοί εκτιμούν πως με το να εξοπλιστούν οι Κούρδοι της Συρίας, θα ανοίξει ο δρόμος για ευκολότερη κατάληψη της Ράκα, η οποία θεωρείται η ανεπίσημη πρωτεύουσα του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.

Και ο Τραμπ, όπως παρατηρεί η Washington Post, που είχε αναγάγει τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους σε βασική προτεραιότητα κατά την προεκλογική του εκστρατεία, απέδειξε και πάλι το πόσο εκτιμά την κρίση των στρατηγών του, υιοθετώντας τη συμβουλή τους και πάλι σε αυτό το στρατηγικό δίλημμα που παρουσιάστηκε.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Η Τουρκία ως γνωστόν αντιδρά σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στην Ουάσιγκτον τρεις στενούς συνεργάτες του, τον εκπρόσωπο τύπο του Προεδρικού Μεγάρου, Ιμπραχίμ Καλίν, τον Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη απόφαση του Τραμπ από τον αντιστράτηγο Μακ Μάστερ, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου.

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που οι δυνάμεις του Ιράκ – συνεπικουρούμενες από αμερικανικά αεροσκάφη και πυροβολικό προελαύνουν στην πόλη – κλειδί της Μοσούλης. Πρόκειται για μια στρατηγική που εκπόνησαν οι αμερικανοί στρατηγοί, που εκτιμούν ότι δύο ταυτόχρονες επιθέσεις στην Μοσούλη του Ιράκ και τη Ράκα στη Συρία, θα αποδυναμώσει εκ των πραγμάτων το Ισλαμικό Κράτος το οποίο θα πρέπει να αμυνθεί σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα και θα αναγκαστεί να δεσμεύσει πολύτιμο στρατιωτικό υλικό και έμπειρους μαχητές.

Πάντως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κατευνάσει τις τουρκικές αντιδράσεις. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε πως οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν παράλληλα με τον εξοπλισμό των Κούρδων πως η Τουρκία «δεν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες απειλές για την ασφάλειά της».

Η Ουάσινγκτον πρόκειται να εξοπλίσει τους κούρδους αντάρτες της Συρίας με βαριά πολυβόλα, ολμοβόλα, αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και εκρηκτικά. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν στη WP ότι τα εν λόγω όπλα είναι απαραίτητα για τους ελαφρά εξοπλισμένους μαχητές ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν τις επιχειρήσεις στο αστικό περιβάλλον της πόλης Ράκα ενάντια στους τζιχαντιστές που είναι εξοπλισμένοι με αυτοκίνητα – βόμβες, και ορισμένα τεθωρακισμένα που κατέλαβαν από τον συριακό στρατό.

Για να προλάβουν τους τουρκικούς φόβους ότι ο οπλισμός που θα παραλάβουν οι Κούρδοι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Άγκυρας, οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν πως οι προμήθειες θα περιοριστούν στον απολύτως απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να περαιωθούν συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.  

Μετά το τέλος της μάχης, η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να ανακτήσει τον πλεονάζοντα εξοπλισμό. Επίσης οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία παράδοσης του οπλισμού στους αντάρτες και θα διακόψουν τις προμήθειες σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόπειρα κατάχρησής του.

Μάλιστα οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Τούρκους λέγοντάς τους ότι οι περισσότεροι μαχητές που θα εμπλακούν στη μάχη για τη Ράκα θα είναι Άραβες, και οι YPG δεν αποτελέσουν δύναμη κατοχής όταν εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του ISIS. «Η Ράκα και το απελευθερωμένο έδαφος θα παραδοθεί στους Άραβες Σύρους», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ήταν –όπως αναμενόταν άλλωστε- αρκετά σκληρή: «Τόσο το PKK, όσο και οι YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχουν καμιά διαφορά εκτός από το όνομά τους», ανέφερε μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό και συνέχισε αναφέροντας πως «κάθε όπλο που κατέχουν [οι Κούρδοι] είναι μια απειλή για την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση, κάνοντας λόγο για «λάθος». 

Οι προθέσεις του Τραμπ

Αναλυτές του συριακού ζητήματος, όπως επίσης πρώην και νυν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ δεν προκαλεί έκπληξη, αν και όπως προειδοποιούν θα βλάψει περαιτέρω τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Η απόφαση πιθανός να ήταν απαραίτητη εάν η συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους θέλει να καταλάβει τη Ράκα χωρίς να εμπλέξει ευθέως τεράστιους αριθμούς αμερικανών στρατιωτών», ανέφερε πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου με ειδίκευση στα θέματα Μέσης Ανατολής. «Αλλά η απόφαση να εξοπλιστεί μια ομάδα με ευθείς δεσμούς με μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση [PKK], πιθανώς να έχει αντίκτυπο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άντριου Έξαμ.

«Βάζουμε την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρώην αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέρφρι


σχετικα αρθρα