current views are: 13

10 Μαΐου 2017
Δημοσίευση17:52

Οι υπόγειες σχέσεις του Associated Press με το Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press είχε επίσημη συνεργασία μ’ έναν αξιωματικό των SS τη δεκαετία του 1930, προωθώντας σε αμερικάνικες εφημερίδες υλικό που είχε παραχθεί και επιλεγεί από το υπουργείο προπαγάνδας των ναζί.

Δημοσίευση 17:52’

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press είχε επίσημη συνεργασία μ’ έναν αξιωματικό των SS τη δεκαετία του 1930, προωθώντας σε αμερικάνικες εφημερίδες υλικό που είχε παραχθεί και επιλεγεί από το υπουργείο προπαγάνδας των ναζί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press είχε επίσημη συνεργασία μ’ έναν αξιωματικό των SS τη δεκαετία του 1930, προωθώντας σε αμερικάνικες εφημερίδες υλικό που είχε παραχθεί και επιλεγεί από το υπουργείο προπαγάνδας των Ναζί.

Ο Associated Press διεξήγε μια βαθύτατη εσωτερική έρευνα των δραστηριοτήτων του στη Ναζιστική Γερμανία, καταλήγοντας ότι το πρακτορείο ειδήσεων ενέργησε ως “όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα και ανεξάρτητα”.

Να σημειωθεί ότι κατά την έρευνα διαπιστώθηκε, ότι το AP αντιμετώπισε ορισμένες καταστάσεις ανεπαρκώς.

Η εσωτερική έρευνα έγινε με βάση το άρθρο που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τον Γερμανό ιστορικό Harriet Scharnberg, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το AP επέτρεψε στους ναζιστές προπαγανδιστές να ασκήσουν κάποια επιρροή στην έκθεση φωτογραφικών ειδήσεων τη δεκαετία του 1930.

Όταν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία το 1933, ένας από τους πρώτους στόχους του ήταν να περάσει τη γραμμή του όχι μόνο στον εθνικό Τύπο, αλλά και στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης επίσης.

Το Associated Press, που έχει περιγράψει τον εαυτό του ως το «Σώμα Πεζοναυτών της  δημοσιογραφίας», ήταν το μόνο δυτικό πρακτορείο ειδήσεων που κατάφερε να μείνει ανοιχτό στη Γερμανία του Χίτλερ και το οποίο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά έως ότου οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο το 1941. Βρέθηκε έτσι στην προφανώς κερδοφόρα κατάσταση του να είναι το «εκλεκτό» κανάλι για την μετάδοση ειδήσεων και εικόνων του ναζιστικού καθεστώτος.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Μελέτες για τη σύγχρονη Ιστορία», ο Γερμανός ιστορικός Harriet Scharnberg γράφει ότι το Associated Press ήταν σε θέση να διατηρήσει την πρόσβασή του αυτή, συνάπτοντας μία επωφελή κι αμφίδρομη συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς. Το πρακτορείο, όπως υποστηρίζει, είχε υπογράψει τη συμφωνία Schriftleitergesetz (νόμος του συντάκτη), που όριζε το να μη δημοσιεύσει υλικό που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ισχύ του Ράιχ, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο νόμος αυτός υποχρέωνε το Associated Press να προσλαμβάνει δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονταν επίσης για το τμήμα προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ. Ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που απασχολούνταν στο Associated Press στη δεκαετία του 1930, ο Franz Roth, ήταν μάλιστα μέλος του τμήματος προπαγάνδας των SS και τις φωτογραφίες του τις επέλεγε προσωπικά ο Χίτλερ. Το πρακτορείο μάλιστα μετά το άρθρο του Scharnberg αποδημοσίευσε τις φωτογραφίες του Roth από την ιστοσελίδα του, αν και λόγω προβλήματος οι μικρογραφίες τους συνεχίζουν να είναι προσβάσιμες από το κοινό.

Το πρακτορείο ειδήσεων, είχε επίσης δώσει πρόσβαση στο ναζιστικό καθεστώς για να χρησιμοποιεί το φωτογραφικό του αρχείο για τις ανάγκες της αντι-σημιτικής του προπαγάνδας. Φωτογραφίες του πρακτορείου μπορεί να βρει κανείς σε έντυπα των SS, όπως το «Der Untermensch» (Ο υπάνθρωπος).

Η επανεξέταση του AP αμφισβητεί το συμπέρασμα του Scharnberg ότι το πρακτορείο ειδήσεων έθεσε σε κίνδυνο τον αγωνά για την απελευθέρωση από τους Ναζι ή ήταν συνένοχος με το ναζιστικό καθεστώς από το 1933 έως το 1941, όταν ο οργανισμός παρέπεμπε από τη Γερμανία.

Στις 30 Ιουνίου 1942, το πρακτορείο ειδήσεων του The Washington Post δημοσίευσε μια φωτογραφία του Χίτλερ που κάνει χειραψία με τον πρώην Γερμανό αξιωματούχο. Η φωτογραφία είχε την λεζάντα «Associated Press»

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε επίσης από το ναζιστικό περιοδικό Berlin Rom Tokio, με τη λεζάντα Helmut Laux, οποίος ήταν αξιωματικός των SS που έκανε τη συμφωνία με το Associated Press.

Το 1944, οι αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν μια φωτογραφία, αυτή τη φορά του Χίτλερ κουνώντας το χέρι του Μουσολίνι λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Γερμανού ηγέτη. Η λεζάντα της Herald Tribune «Associated Press»

Τον Ιούνιο του 1941, ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Μετά την ανακάλυψη μαζικών δολοφονιών που είχαν πραγματοποιηθεί από τα σοβιετικά στρατεύματα, γερμανικά στρατεύματα κατοχής οργάνωσαν εκδικητικά πογκρόμ εναντίον εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Μετά από αυτό ο ίδιος ο Χίτλερ επέλεξε φωτογραφίες του Franz Roth και έδωσε εντολή να διανεμηθούν στον αμερικανικό Τύπο από το Associated Press.

Μόνο που αντί για τις φωτογραφίες της σφαγής των Εβραίων του Λβιβ, στον αμερικανικό Τύπο στάλθηκαν φωτογραφίες από δολοφονίες που είχαν κάνει τα σοβιετικά στρατεύματα.

«Οφείλει να ειπωθεί ότι αυτές οι εικόνες έπαιξαν το ρόλο τους στη συγκάλυψη του αληθινό χαρακτήρα του πολέμου με επικεφαλής τους Γερμανούς», σχολίασε ο ιστορικός Harriet Scharnberg. «Το ποια γεγονότα έγιναν ορατά και ποια παρέμειναν αόρατα μέσω του Associated Press, είχε να κάνει με τα γερμανικά συμφέροντα και τη γερμανική αφήγηση του πολέμου», σημείωσε επίσης ο Γερμανός ιστορικός, που έκανε τη σχετική έρευνα.

Κανένας από αυτούς όμως δεν αναφέρουν το deal με τους Ναζί.


σχετικα αρθρα