Ο επικεφαλής της διεθνούς πολιτικής αποστολής στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ δήλωσε ότι σύντομα θα τερματιστεί η θητεία της αποστολής και ότι η διεθνής κοινότητα συμφωνεί ότι δεν είναι δυνατή διχοτόμηση του Κοσόβου. «Τώρα αναζητούμε τρόπους για να τερματιστεί η θητεία της διεθνούς πολιτικής αποστολής. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, αλλά υπάρχει ευρεία συναίνεση, ώστε να γίνει αυτό σύντομα», ανέφερε σε δηλώσεις του από την Πρίστινα ο κ. Φέιθ, σύμφωνα με το Reuters.

Το Διεθνές Πολιτικό Γραφείο (ICO) εγκαταστάθηκε στο Κόσοβο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, πριν από 3,5 χρόνια.

Ο κ. Φέιθ είπε ότι «υπάρχει συμφωνία ότι δεν θα επέλθει διχοτόμηση, δηλαδή το βόρειο τμήμα θα παραμείνει στο Κόσοβο και ότι δεν θα υπάρξει βία, ούτε «παγωμένη σύγκρουση» στο βορρά του Κοσόβου».

Στην Πρίστινα συνεδρίασε χθες η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσοβο (ISG), η οποία πρότεινε στον κ. Φέιθ μέσω διαβουλεύσεων με τις αρχές του Κοσόβου, να αρχίσει να σχεδιάζει τον οριστικό τερματισμό της θητείας του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου.

Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης είναι άτυπος οργανισμός στον οποίο μετέχουν εκρόσωποι των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης μέσω της διεθνούς πολιτικής αποστολής, είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση της εφαρμογής του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Ευρωπαίος μεσολαβητής στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Ρόμπερτ Κούπερ, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί το Βελιγράδι.