Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch έκανε σήμερα έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την πρακτική του στρατού στην Μιανμάρ να καταναγκάζει κρατούμενους να δουλεύουν ως μεταφορείς υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες. Σε έκθεσή της, που φέρει χθεσινή ημερομηνία, η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι φυλακισμένοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν για το στρατό στον πόλεμο εναντίον αντάρτικων οργανώσεων και βασανίζονται και εκτελούνται εάν αντισταθούν.

«Αυτά είναι πολύ σοβαρά εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάθισον, ερευνητής του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Μιανμάρ. «Περιλαμβάνουν τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων, εκτελέσεις και βασανιστήρια».

Η έκθεση της οργάνωσης, που τιτλοφορείται Dead Men Walking («Αυτοί που Βαδίζουν προς την Εκτέλεση») και δημοσιεύθηκε από κοινού με την οργάνωση Karen Human Rights Group, αναφέρει ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία ώστε να ζητηθεί από «κυβερνήσεις που ανησυχούν να υποστηρίξουν τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Μιανμάρ.

Ο στρατός στη χώρα αυτή μάχεται εναντίον παρατάξεων της εθνικής μειονότητας των Κάρεν επί δεκαετίες.

Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις με 58 φυγάδες, ηλικίας 20 ως 57 ετών. Αρκετοί εξ αυτών είχαν καταδικαστεί για πλημμελήματα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τουλάχιστον 700 κρατούμενοι είναι σήμερα σκλάβοι του στρατού, ανέφερε ο Μάθισον.

Η συστηματική χρήση καταδίκων ως μεταφορέων από το στρατό τεκμηριώνεται από το 1992, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Οι οργανώσεις καλούν να υπάρξει απόφαση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Μιανμάρ η οποία θα προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να ελπίζουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν ως δια μαγείας στην Βιρμανία και αντ’ αυτού να πιέσουν σθεναρά (να συσταθεί) μια επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ», δήλωσε η Ελέιν Πίρσον, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία.

«Κάθε ημέρα που η διεθνής κοινότητα παραμένει άπρακτη είναι άλλη μια ημέρα που ο βιρμανικός στρατός θα οδηγεί κι άλλους κρατούμενους στο θάνατο», πρόσθεσε -χρησιμοποιώντας την παλιά ονομασία της χώρας αυτής.