current views are: 12

14 Μαΐου 2017
Δημοσίευση12:02

«Βραχνάς» για τον Τραμπ έγινε ο πρώην διευθυντής του FBI – Οι απειλές και η διαδικασία αντικατάστασής του

Ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης του απολυθέντα διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ με τις πρώτες συνεντεύξεις να λαμβάνουν χώρα σήμερα Σάββατο.

Δημοσίευση 12:02’

Ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης του απολυθέντα διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ με τις πρώτες συνεντεύξεις να λαμβάνουν χώρα σήμερα Σάββατο.

Πονοκέφαλος έχει γίνει ο πρώην διευθυντής του FBΙ, Τζέιμς Κόμεϊ, για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Τον αποκάλεσε φιγουρατζή, τον απείλησε ευθέως να μην κάνει διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, αλλά απ΄ότι φαίνεται η κίνηση να τον αποπέμψει δεν θα περάσει τόσο στα μαλακά… Και αυτό γιατί ο Κόμεϊ διεξήγαγε έρευνα για ενδεχόμενη συνέργεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αναμενόμενο ήταν η αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ να προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον μέσω της άσκησης σκληρής κριτικής τόσο από Δημοκρατικούς, όσο κι από Ρεπουμπλικάνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από την αποπομπή του, ο Κομεϊ είχε ζητήσει από το Κογκρέσο τη διάθεση περισσότερου προσωπικού προκειμένου η υπηρεσία του ν’ ολοκληρώσει πιο αποτελεσματικά την έρευνα για ενδεχόμενες επαφές μελών της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Η Μόσχα από την μεριά της, αρνείται κάθε εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ενώ και η κυβέρνηση Τραμπ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για οποιαδήποτε επαφή της με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η επιτροπή της Γερουσίας που εξετάζει την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής συνεχίζει τις έρευνες. Ήδη κλήτευσε τον τέως σύμβουλο του Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, να της παραδώσει όλο το υλικό που έχει στη διάθεσή του σχετικά με τη Ρωσία.

Ο Φλιν υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο , όταν αποκαλύφθηκε ότι απέκρυψε το περιεχόμενο των συζητήσεων του με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ και παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Οι πρώτες δηλώσεις του Κόμεϊ μετά την αποπομπή του

Ο Κόμεϊ πάντως έδειξε να αδιαφορεί για τον Τραμπ και σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τα στελέχη του FBI, η οποία έφτασε στο CNN, ο ίδιος φέρεται να έγραψε ότι “ένας πρόεδρος μπορεί ν’ απολύσει τον διευθυντή του FBI για οποιαδήποτε λόγο ή χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.”

Στην επιστολή του δήλωσε ότι δεν θα αναλώσει περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να κατανοήσει την απόφαση του προέδρου Τραμπ ή τον τρόπο που αυτή υλοποιήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Κόμεϊ είχε τοποθετηθεί στην διεύθυνση του FBI από τον πρώην πρόεδρο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2013 και είχε συμπληρώσει 6,5 χρόνια υπηρεσίας.

Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας, θα πρέπει να επιλεγεί από τον Τραμπ, ενώ ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Τραμπ: Θα βρούμε καλύτερο

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόλυση Κόμεϊ, ο Τραμπ απέδωσε την αποπομπή στην προβληματική επίδοση του διευθυντή του FBI, αποσυνδέοντας το ζήτημα που προκλήθηκε από την έρευνα για την Ρωσία.

«Του αρέσει η διασημότητα και θέλει να προσελκύει την προσοχή. Το FBI βρέθηκε σε κατάσταση αναταραχής. Το γνωρίζετε αυτό, επίσης, το γνωρίζω κι εγώ και όλοι το ξέρουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI, Άντριου Μάκαμπι αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Τραμπ για “αναταραχή” στο FBI, τονίζοντας ότι ο Κόμεϊ απολάμβανε της “ουσιαστικής εμπιστοσύνης” των στελεχών της υπηρεσίας, ενώ “το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.”

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόλυσής του καταφερόμενος εναντίον των επικριτών του στο Δημοκρατικό Κόμμα που καταδίκασαν την ενέργεια και υποσχόμενος να αντικαταστήσει τον Τζέιμς Κόμεϊ με κάποιον «πολύ καλύτερο».

«Ο Κόμεϊ έχασε την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικάνων όπως και Δημοκρατικών. Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα με ευγνωμονούν», έγραψε ο Τραμπ στο twiiter μία ημέρα αφού τον απέλυσε. 

Πάντως ο Τραμπ υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει επενδύσεις στη Ρωσία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, δεν έχω συμφέροντα στη Ρωσία, δεν έχω επενδύσεις και ακίνητα».

Δημοκρατικοί: Aπόπειρα συγκάλυψης από τον Τραμπ

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δίνουν βαρύτητα σε ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν και συνδέουν την αποπομπή του Κόμεϊ με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το FBI για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας σε προσπάθεια επηρεασμού των Αμερικανών ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και για το ενδεχόμενο επαφών μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Μερικοί Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν επίσης την απόλυση του Κόμεϊ ως προσπάθεια να συγκαλυφθούν καταστάσεις κι ενέργειες που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Από την πλευρά τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε έρευνα που ολοκλήρωσαν τον Ιανουάριο συμπέραναν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει τη διεξαγωγή επιχείρησης προκειμένου να διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών, συμπεριλαμβάνονταν και οι ηλεκτρονικές υποκλοπές προσώπων και υπηρεσιών του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να καλλιεργηθεί θετικό πολιτικό κλίμα υπέρ του Τραμπ.

Ωστόσο, η Ρωσία απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή της, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ διαψεύδει τους ισχυρισμούς για προεκλογικές επαφές με τη Μόσχα.

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έσπευσε να υποστηρίξει την απόφαση του Τραμπ για την αποπομπή του Κόμεϊ. Ωστόσο, δεν έλειψαν κι αυτοί που τη χαρακτήρισαν προβληματική. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέισον Τσάφετζ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης τη διεξαγωγή έρευνας για την αποπομπή του Κόμεϊ.

“Δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Είναι απλό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ για την απόλυση του Κόμεϊ στην διάρκεια συνάντηση που είχε με τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στο Οβάλ Γραφείο.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης ότι η αποπομπή του Κόμεϊ έγινε εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση της ιδιωτικής διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατά την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο θυμός του Τραμπ για τον Κόμεϊ συσσωρευόταν για μήνες, με το κρίσιμο σημείο για την πορεία των εξελίξεων να προσδιορίζεται στην άρνηση του πρώην διευθυντή του FBI να ενημερώσει συνεργάτες του προέδρου σχετικά με την ακρόαση που είχε στη Γερουσία (3 Μαΐου) γύρω από την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον. Η άρνηση αυτή του Κόμεϊ θεωρήθηκε ανυπακοή από τον Τραμπ και τους συμβούλους του, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης του Κόμεϊ 

Την ίδια ώρα χθες ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης του απολυθέντα διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ με τις πρώτες συνεντεύξεις να λαμβάνουν χώρα χθες Σάββατο.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ υποψήφια για τη θέση του νέου διευθυντή είναι 11 άτομα. 

Ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ είναι μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που θα συναντηθούν με τον Γενικό Εισαγγελέα Τζεφ Σέσσιονς και τον αναπληρωτή του Ροντ Ρόντενστεαιν. 

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι που κατονομάζονται στον αμερικανικό Τύπο είναι ο δικαστής της Νέας Υόρκης Μαίκλ Γκαρσία και η κορυφαία δικηγόρος Άλις Φίσερ.

Ο κ. Γκαρσία είναι πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και η κα Φίσερ έχει διατελέσει βοηθός γενικός εισαγγελέας του αμερικανικού τμήματος δικαιοσύνης. Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο.

Ένας από αυτούς που πέρασαν από συνέντευξη είναι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, ο δεύτερος δημοκρατικός ηγέτης της Γερουσίας ο οποίος έχει υπηρετήσει και ως Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σαν Σπέκερ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος μόλις βρει τον σωστό υποψήφιο, που θα πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα τον χρήσει διευθυντή του FBI. 

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Fox News ανέφερε ότι ο Τραμπ κινείται γρήγορα για να βρει τον αντικαταστάτη, προσθέτοντας όμως πως δίνεται η δέουσα προσοχή και πως δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις σε σχέση με τα προσόντα του νέου διευθυντή. 
 

Σε τοίχο έπεσαν οι επιθέσεις Τραμπ στον Κόμεϊ

Υπέρ της δυναμικής συνέχισης της έρευνας αναφορικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τάχθηκαν Γερουσιαστές και ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI στη διάρκεια ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Ρίτσαρντ Μπουρ, όσο κι ο ηγέτης των Δημοκρατικών σε αυτήν Μάρκ Γουόρνερ, εκφράστηκαν θετικά για τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος αποπέμφθηκε την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ.
 


σχετικα αρθρα