current views are: 7

14 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:13

Europol: Πάνω από 200.000 υπολογιστές έπληξε η κυβερνοεπίθεση – Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός

Πάνω από 200.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τουλάχιστον 150 χώρες, έπληξε η γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που έγινε την Παρασκευή

Δημοσίευση 11:13’

Πάνω από 200.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τουλάχιστον 150 χώρες, έπληξε η γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που έγινε την Παρασκευή

Πάνω από 200.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τουλάχιστον 150 χώρες, έπληξε η γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραιτ, που εξέφρασε το φόβου του, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μετά την αυριανή επιστροφή των εργαζόμενων στις δουλειές τους.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνοεπίθεσης της Παρασκευής που εντοπίζεται στην απαίτηση για την καταβολή λίτρων σε συνδυασμό με “τη δράση ενός ιού” ώστε η κυβερνοεπίθεση να διαδοθεί αυτόματα.

“Το εύρος της κυβερνοεπίθεσης αυτής, είναι πρωτόγνωρο. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν περισσότερα από 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες. Μεταξύ των θυμάτων, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρικές κοινοπραξίες. Επί του παρόντος είμαστε στη φάση κλιμάκωσης της απειλής. Οι αριθμοί αυξάνονται και φοβάται ότι θα εξακολουθήσουν ν’ αυξάνονται όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν στις εργασίες τους, την Δευτέρα το πρωί κι ανοίξουν τους υπολογιστές τους,” τόνισε ο Γουέινραιτ.

«Θύμα» το ΑΠΘ

Θύμα της κυβερνοεπίθεσης με τον ιό «ransomware», έπεσε το βράδυ της Παρασκευής, όπως έγραψε το newpost.gr,  και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο ιός μολύνει τους υπολογιστές και κρυπτογραφεί ηλεκτρονικά αρχεία και usb.

Η επίθεση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, διαπιστώθηκε από τους διαχειριστές του δικτύου, οι οποίοι επενέβησαν και κατάφεραν να τον «μπλοκάρουν» προτού εξαπλωθεί σε όλο το σύστημα του Πανεπιστημίου.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι ο ιός που εξαπλώθηκε παγκοσμίως μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, “πρόσβαλε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς“.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε χαρακτηριστικά “όλα δουλεύουν κανονικά και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Εν τω μεταξύ ένας Βρετανός ήταν ο «ήρωας», που σταμάτησε την εξάπλωση του ιού, στην παγκόσμια κυβερνοεπίθεση. Ξοδεύοντας λίγα δολάρια, περίπου 10,  ο 22χρονος κατάφερε να καταχωρήσει ένα domain name (όνομα ιστότοπου), το οποίο ήταν κρυμμένο στο κακόβουλο λογισμικό και έτσι να περιορίσει τη διάδοσή του.


σχετικα αρθρα