ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος με την παραδοχή του Τραμπ ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες για τον ISIS

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2017, 15:31 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2017, 07:53
Σάλος με την παραδοχή του Τραμπ ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες για τον ISIS
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην παραδοχή πως έκανε "αποκαλύψεις" για τον ISIS στους Ρώσουςπροχώρησε μέσω Τwitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε συγκεκριμένα:

«Ως πρόεδρος, ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε μία προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί), κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μου, γεγονότα σχετικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων. Οι λόγοι που το έκανα ήταν ανθρωπιστικοί, συν ότι ήθελα η Ρωσία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας»

 

Να θυμίσουμε πως ο Λευκός Οίκος είχε διαψεύσει ανάλογα δημοσιεύματα και η κυνική ομολογία μέσω Twitter του Αμερικανού Προέδρου έχει δημιουργήσει ήδη σάλο. 

Οι πληροφορίες αυτές, που ο Τραμπ λέγεται πως αποκάλυψε όταν δέχθηκε τον Λαβρόφ στο Οβάλ Γραφείο, είχαν δοθεί στις ΗΠΑ από κάποια σύμμαχο χώρα, μέσω ενός εξαιρετικά απόρρητου δίαυλου μεταξύ μυστικών υπηρεσιών. 

Η εφημερίδα «Washington Post» που αποκάλυψε το θέμα, ανέφερε πως η χώρα αυτή δεν είχε δώσει την έγκρισή της ώστε οι Ρώσοι να γίνουν γνώστες των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Έτσι, αμέσως μετά την συνάντηση, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν άμεσα με την CIA και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), προκειμένου να περιορίσουν την ζημιά. 

«Πρόκειται για πληροφορία τύπο "code-word"» είπε πηγή στην αμερικανική εφημερίδα, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για μια από τις πιο υψηλά κατατασσόμενες πληροφορίες στο σύστημα των μυστικών υπηρεσιών. «Ο Τραμπ αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες στον πρέσβη της Ρωσίας (σσ ήταν παρών στην συνάντηση με τον Λαβρόφ), από εκείνες που έχουμε δώσει στους συμμάχους μας», είπε η ίδια πηγή! 

Μια από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της ιστορίας αυτής, σχολιάζουν αναλυτές, είναι ότι ο Τραμπ αποκάλυψε την πόλη του Ισλαμικού Κράτους όπου οι σύμμαχοι των ΗΠΑ εντόπισαν την απειλή για την οποία και ενημέρωσαν. 

Από την πλευρά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Χ.Ρ. Μακμάστερ υποστήριξε πως ο Τραμπ δεν εξέθεσε τις πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στους Ρώσους.

«Σε καμία στιγμή δεν συζητήθηκαν πηγές πληροφοριών ή μέθοδοι και ο πρόεδρος δεν αποκάλυψε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν ήταν ήδη γνωστές» τόνισε ο στρατηγός Μακμάστερ.

«Αυτό που συζήτησε ο πρόεδρος με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν καθ’ όλα κατάλληλο για τη συζήτηση αυτή» σημείωσε ο ίδιος. «Δεν ανησυχώ καθόλου» ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν να μοιράζονται μαζί μας πληροφορίες, μετά την αποκάλυψη του κ. Τραμπ» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος αρνήθηκε να περιγράψει τι είπε ο κ. Τραμπ στους Ρώσους διπλωμάτες ή να αναγνωρίσει αν μοιράστηκε μαζί τους απόρρητες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, ως «απόλυτους παραλογισμούς» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ. «Δεν είναι ένα θέμα που μας αφορά, είναι το τελευταίο κομμάτι ανοησιών. Δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτούς τους παραλογισμούς. Είναι απόλυτοι παραλογισμοί, όχι ένα θέμα που πρέπει να αρνηθούμε ή να επιβεβαιώσουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ  σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Associated Press ανέφερε πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών [πράγμα που έγινε στο βαθμό που ο Τραμπ το παραδέχτηκε], θα διακοπούν άμεσα οι διακρατικές ανταλλαγές απορρήτων πληροφοριών κάθε είδους με την χώρα του.

Το πρακτορείο δεν κατονομάζει τον αξιωματούχο και δεν αναφέρει την χώρα.