Συνάντηση είχαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο των αποκαλύψεων περί διαρροής απόρρητων πληροφοριών εκ μέρους του ισχυρού άνδρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, σχετικά με τους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος.

Το τετ α τετ των δυο ανδρών πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δυο χωρών με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ για την ενίσχυση των Κουρδικών μαχητών στη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Τούρκου ομολόγου του και της Τουρκίας, αποκαλώντας την χώρα "σύμμαχο από την εποχή που την χρειαζόμασταν για να λειτουργεί ως ανασχετικός παράγοντας των κομμουνιστών της Σοβιετικής Ένωσης".

Στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της 25λεπτης συνάντησής τους ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με εγκαρδιότητα για την Τουρκία κάνοντας μνεία στον Κορεάτικο Πόλεμο όπου ΗΠΑ και Τουρκία πολέμησαν μαζί «Με κάποιους τρόπους, όταν εξετάσαμε τη μεγάλη τους ανδρεία στον πόλεμο της Κορέας, ήταν κάτι που οι στρατιώτες μας και οι μεγάλοι στρατηγοί μας θυμούνται ακόμα. Ο Ανώτατος Διοικητής, στρατηγός Douglas MacArthur, ξεχώρισε και επαίνεσε την υποδειγματική αντοχή του Τούρκου στρατιώτη -ήταν από τους μεγάλους στρατιώτες του κόσμου».

»Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και προσπαθούμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή. Ο τουρκικός λαός αντιμετώπισε φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και ακόμη και πρόσφατα. Προσφέρουμε τη συμπόνια μας στα θύματα και προσφέρουμε την υποστήριξή μας στο τουρκικό έθνος. Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος -οι τρομοκρατικές ομάδες».

»Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση».

»Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας. Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Στρατιωτικός εξοπλισμός που διατάχθηκε από την Τουρκία και τον πρόεδρο, σιγουρευτήκαμε ότι φτάνει γρήγορα εκεί. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον [ρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προσπάθεια για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας. Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τη χώρα μας και ήρθατε σήμερα στο Λευκό Οίκο. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας.»

Aπό τη μεριά του ο Τούρκος πρόεδρος δεν «μάσησε» τα λόγια του διαμηνύοντας ότι η χρήση των πολιτοφυλακών των Κούρδων (YPG) στη Συρία από τις ΗΠΑ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως ελπίζει και προσεύχεται για μια μελλοντική συνεργασία που θα θέσει ένα νέο θεμέλιο στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία κατά τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Η εκλογική νίκη του κ. Τραμπ έχει δημιουργήσει νέες προσδοκίες στην Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό για την παγκόσμια σταθερότητα και την ειρήνη να έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημείωσε.