ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν διαψεύδει τον Τραμπ: Δεν αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον Λαβρόφ

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2017, 14:01 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2017, 14:19
Ο Πούτιν διαψεύδει τον Τραμπ: Δεν αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον Λαβρόφ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων των αμερικανικών ΜΜΕ (που επιβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ) που ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο να έχει αποκαλύψει πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους, προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων των αμερικανικών ΜΜΕ (που επιβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ) που ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο να έχει αποκαλύψει πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους, προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Τραμπ «πολιτική σχιζοφρένεια», και ανέφερε επίσης ότι είναι διατεθειμένος να παραδώσει ένα αντίγραφο συζήτησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων.

«Βλέπουμε στις ΗΠΑ μια αναπτυσσόμενη πολιτική σχιζοφρένεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε:

«Έχετε ξαναδιαβάσει αμερικανικές εφημερίδες; Μην τις διαβάζετε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά κανείς δεν πρέπει να τα διαβάσει - πρόσφατα έχει γίνει όχι μόνο επιβλαβής, αλλά επικίνδυνος».

«Ως πρόεδρος, ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε μία προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί), κάτι που έχω το απόλυτο δικαίωμα να κάνω, γεγονότα σχετικά με την τρομοκρατία και την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

Οι λόγοι που το έκανα ήταν ανθρωπιστικοί, συν ότι ήθελα η Ρωσία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δύο μηνύματά του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη νυν και πρώην αμερικανούς αξιωματούχους, έγραψε χθες πως ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληροφορίες που μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των ΗΠΑ μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΚ, έγραψε η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από το ΙΚ που αφορούσε τη χρήση των φορητών υπολογιστών (laptop) σε αεροπλάνα, είπαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.