current views are: 4

19 Μαΐου 2017
Δημοσίευση18:10

Χάος στη Βραζιλία: Ο πρόεδρος κατηγορείται για παρακώλυση δικαιοσύνης – Πιθανή η αποπομπή του

Νέα πολιτική κρίση στη Βραζιλία έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας

Δημοσίευση 18:10’

Νέα πολιτική κρίση στη Βραζιλία έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας

Νέα πολιτική κρίση στη Βραζιλία έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας O Globo η οποία επικαλούμενη μυστική ηχογράφηση ανέφερε πως ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τέμερ συναίνεσε στη δωροδοκία αρχηγού κόμματος της συμπολίτευσης ώστε να μη μιλήσει για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Μάλιστα, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Χοντρίγκο Ζανό κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας για παρακώλυση της δικαιοσύνης επειδή προσπάθησε «να εμποδίσει την πρόοδο» της επιχείρησης «Κάθαρση Εξπρές» που αφορά τη διαλεύκανση του σκανδάλου διαφθοράς με επίκεντρο την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Ο Τέμερ καθώς και άλλοι πολιτικοί που ασκούν σημαντική επιρροή, όπως ο γερουσιαστής Αέσιου Νέβες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την έρευνα μέσω νομοθετικών μέτρων ή ελέγχοντας τους διορισμούς των προσώπων που μετείχαν σε αυτήν, αναφέρει ο Ζανό σε ένα επίσημο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός

Απότοκο της κρίσης ήταν να αρχίσουν οι κλυδωνισμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βραζιλίας. Το  Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Το κόμμα ανακοίνωσε σε δήλωσή του ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ρομπέρτο Φρέιρε είχε ήδη παραιτηθεί, αλλά ότι το έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Γιούνγκμαν, θα παραμείνει για λόγους εξασφάλισης την άμυνας και ασφάλειας της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης και αβεβαιότητας.

Χθες ο Τέμερ απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αψηφώντας τις καταγγελίες πως συζητούσε τη δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα στο σκάνδαλο διαφθοράς, προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή του. Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνησή του προωθεί στο Κογκρέσο, ενώ προκάλεσαν πανικό στο χρηματιστήριο (-10%) και ώθησαν σε μεγάλη πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος (-5,46%) έναντι του δολαρίου.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως θα αποφασίσει το προσεχώς διάστημα εάν θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βραζιλιάνικης οικονομίας, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του.

«Θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες για να αποτιμήσουμε εάν έχουμε ανάγκη να τροποποιήσουμε τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την αμερικανική ήπειρο, ο Αλεχάντρο Γουέρνερ.

«Η αστάθεια εντάθηκε» στη χώρα, σημείωσε ο Γουέρνερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.


σχετικα αρθρα