Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας σήμερα, αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της "Εταιρείας σχεδιασμού του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης ΕΑΕ" (ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό ιδιοκτήτη το βουλγαρικό Δημόσιο ), από πενήντα χιλιάδες σε διακόσιες χιλιάδες λέβα.
Το Δημόσιο, όπως ανακοινώθηκε, θα εξαγοράσει την καινούργια έκδοση 1500 μετοχών της εταιρείας, η οποία εκπροσωπεί τη Βουλγαρία στη διεθνή επιχείρηση σχεδιασμού του αγωγού Trans Balkan Pipeline. Τα χρήματα προορίζονται για τα τρέχοντα έξοδα της εταιρείας, διαμέσου της οποίας η Βουλγαρία ελέγχει το 24,5% του κεφαλαίου της τριμερούς επιχείρησης, στην οποία η Ελλάδα ελέγχει το 25% ενώ το υπόλοιπο 50 % ανήκει σε πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας.

Αυτά δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "24 Ώρες" (στην ηλεκτρονική της έκδοση), η οποία επικαλείται αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος της βουλγαρικής εταιρείας.

"Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ εξήγησε την απόφαση και αναφέρθηκε στην ανάγκη η Βουλγαρία να τηρεί τις υποχρεώσεις της (που προκύπτουν από τη σχετική διακυβερνητική συμφωνία, την οποία υπέγραψαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας τον Μάρτιο του 2007 στην Αθήνα) έως ότου ετοιμασθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού και ληφθεί η οριστική απόφαση".

 "Η Βουλγαρία δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική απόφαση της σχετικά με τη συμμετοχή της στον πετρελαιαγωγό. Η απόφαση θα ληφθεί αφού ετοιμαστεί η περιβαλλοντική μελέτη, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές του 2012", συμπληρώνει η εφημερίδα. Επισημαίνεται πως η σημερινή απόφαση είναι ένδειξη κάποιας κινητικότητας γύρω στην εξόφληση των συνολικών υποχρεώσεων της Βουλγαρίας προς τη διεθνή εταιρεία, οι οποίες έγιναν αιτία, στην πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της Trans Balkan Pipeline στη Ρώμη, να ληφθεί απόφαση για προσωρινό "πάγωμα" των δραστηριοτήτων της εταιρείας λόγω ανεπάρκειας πόρων. Επίσης τα βουλγαρικά μέσα υπενθυμίζουν την εκτίμηση της ρωσικής πετρελαϊκής "Transneft" (μέτοχος της Ρωσίας στη διεθνή εταιρεία), ότι οι συνολικές οφειλές της βουλγαρικής πλευράς στην Trans Balkan Pipeline ανέρχονται στα 7,3 εκατομμύρια ευρώ, περίπου.

Δηλαδή, όπως επισημαίνεται, η Σόφια με τη σημερινή απόφαση κάλυψε το …1% περίπου των συνολικών χρεών της. Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν και την πρόσφατη έντονη αντίδραση του αρμόδιου εκπροσώπου της Transneft Αλεξάντερ Τόκαρεφ ο οποίος χαρακτήρισε ως "προσβολή", την απόφαση του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος να επιστρέψει , για τρίτη κατά σειράν φορά, την περιβαλλοντική μελέτη στη διεθνή εταιρεία για "επεξεργασία, αναθεώρηση και συμπλήρωση", όπως δήλωσε στα τέλη Ιουνίου η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας Νόνα Καρατζόβα.