Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την "ανησυχία" της για τις πιθανές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης που μπορεί να έχει ένας νόμος που υιοθετήθηκε από το Ισραήλ, ο οποίος τιμωρεί το μποϊκοτάζ των προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
"Η ΕΕ αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ όσο αφορά τη νομοθεσία" και "δεν προωθεί τα μποϊκοτάζ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

"Παρόλα αυτά", πρόσθεσε, "στο όνομα των βασικών αξιών της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου τις οποίες τιμά και μοιράζεται με το Ισραήλ" η ΕΕ "εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτός ο νόμος στην ελευθερία των πολιτών και των ισραηλινών οργανισμών να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις με μη βίαιο τρόπο".

Σύμφωνα με το νόμο που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα από την Κνεσέτ προβλέπεται η επιβολή προστίμων που μπορεί να φτάσουν ως τα 50.000 σέκελ (περίπου 10.000 ευρώ) σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή θεσμό καλεί σε μποϊκοτάζ των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη ή των προϊόντων τους, καθώς εξισώνει το μποϊκοτάζ αυτό με μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία για το νόμο ελήφθη αφού περισσότεροι από 100 ισραηλινοί εκπρόσωποι του κόσμου του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί και συγγραφείς ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετέχουν σε καμιά πολιτιστική δραστηριότητα, συζήτηση ή συνέδριο στους οικισμούς.