Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε σήμερα στους λίβυους εξεγερμένους βοήθεια για να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μόλις τελειώσει ο πόλεμος εναντίον του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ πρόσθεσε ότι το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης κερδίζει αξιοπιστία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διοργάνωση εκλογών και τη δημιουργία κρατικών θεσμών στη Λιβύη.

"Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι ένδειξη του αυξανόμενου κύρους και της αξιοπιστίας του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη διεθνή σκηνή", δήλωσε ο Μπαρόζο στους δημοσιογράφους.

"Είναι επίσης ένδειξη της δέσμευσης της ΕΕ να υποστηρίξει το Συμβούλιο ως βασικό πολιτικό συνομιλητή", πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο επεσήμανε ότι η ΕΕ θα εμπλακεί σε τομείς όπως η δημιουργία νέου δικαστικού συστήματος και ελεύθερων μέσων ενημέρωσης. Η ΕΕ ενδέχεται επίσης να χρηματοδοτήσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα ασφαλείας και να κάνει προτάσεις για τη μακροοικονομική μεταμόρφωση της Λιβύης.

Η αντιπροσωπεία των λίβυων εξεγερμένων με επικεφαλής τον Τζιμπρίλ βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με στόχο να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη και να συζητήσει πολιτικές λύσεις στην κρίση στη Λιβύη. Αύριο Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.
TAGS