current views are: 8

24 Μαΐου 2017
Δημοσίευση12:48

Τρεις συλλήψεις στο Μάντσεστερ για την επίθεση της Δευτέρας – «Αστακός» η Βρετανία υπό το φόβο νέου χτυπήματος

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, καθώς σήμερα η Αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες στο νότιο τμήμα της πόλης.

Δημοσίευση 12:48’

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, καθώς σήμερα η Αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες στο νότιο τμήμα της πόλης.

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, καθώς σήμερα η Αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες στο νότιο τμήμα της πόλης.

Mάλιστα, η βρετανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους συνεργούς που ενδεχομένως βοήθησαν τον Σαλμάν Αμπέντι να κατασκευάσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδότησε, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή που είναι ενήμερη για την εξέλιξη των ερευνών.

“Το ερώτημα είναι: ενεργούσε μόνος του ή ανήκε σε δίκτυο προσώπων που ήθελαν να σκοτώσουν. Σε αυτό επικεντρώνεται η έρευνα” επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

“Η ανησυχία είναι ότι ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω που τον βοήθησαν να φτιάξει τη βόμβα. Το να κατασκευάσει κανείς αυτούς του είδους τον εκρηκτικό μηχανισμό απαιτεί ειδικές γνώσεις και ικανότητες”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 

Την ίδια στιγμή, η χώρα βρίσκεται στην ουσία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά το συγκλονιστικό τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε 22 νέα άτομα, πλέον στους δρόμους της κυκλοφορούν 3.800 στρατιώτες για να πραγματοποιήσουν περιπολίες, γεγονός που σημαίνει ότι στην κυβέρνηση έχουν βάσιμους φόβους να πιστεύουν ότι πιθανότατα να εκδηλωθεί και άλλη επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Τρίτης, η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε πως ο συναγερμός ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα, ενώ προανήγγειλε και τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στο έργο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα στρατιώτες να παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Παράλληλα, όπως δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ το επίπεδο του συναγερμού αναμένεται να παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι επίκειται επίθεση, προσωρινά μέχρις ότου γίνει γνωστό ότι η έρευνα για την επίθεση στο Μάντσεστερ έχει ολοκληρωθεί.

Η Ραντ πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που έχουν παραταχθεί στους δρόμους θα παραμείνουν υπό τη διοίκηση της αστυνομίας. Αρχικά οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας αποστολής επιτήρησης σε συγκεκριμένα μέρη, όμως ενδέχεται να σταλούν για να πραγματοποιήσουν περιπολίες σε σταθμούς τραίνων ή σε αεροδρόμια, σε συναυλιακούς χώρους ή στάδια.

«Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες…που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς», είπε η Ραντ, σχετικά με τον 22χρονο μακελάρη και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη.

Κάτοικος Μάντσεστερ ο μακελάρης 

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τον άνδρα για τον φερόμενο ως βασικό δράστη του χτυπήματος. 

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 22χρονου Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, αφού αξιωματούχοι στις ΗΠΑ άφησαν να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους η πληροφορία αντίθετα με την επιθυμία της βρετανικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ήταν γεννημένος στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι.

Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο.

Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έκανε και χρήση κάναβης.

 


σχετικα αρθρα