Η επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε γάλλους στρατιώτες στο Αφγανιστάν χθες είναι μια ακόμη απόδειξη της "ύποπτης" και "αδίεξοδης" "παγίδας" στην οποία έχουν εμπλακεί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στη χώρα αυτή, γράφει σήμερα ο γαλλικός Τύπος. "Η επέμβαση της Δύσης στο Αφγανιστάν απέτυχε και η Δύση που πίστευε ότι φέρνει τον πολιτισμό και τη δημοκρατία σε αυτή τη φτωχή και σπαρασσόμενη χώρα πρέπει να αντλήσει συμπεράσματα από αυτό", γράφει η Liberation που υπενθυμίζει ότι "69 γάλλοι στρατιώτες πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή την αμφίρροπη και αδιέξοδη μάχη".

"Το νέο δράμα που πλήττει το γαλλικό στρατό μαρτυρεί εκ νέου τον μαρασμό στο Αφγανιστάν. Ένα τέλμα στο οποίο βουλιάζουν εδώ και δέκα χρόνια οι στρατιώτες της ISAF και κυρίως ο αμερικανικός στρατός", γράφει η Dernieres Nouvelles της Αλσατίας.

"Πώς να μην διαπιστώσει κανείς ότι μετά τους Βρετανούς, μετά τους Σοβιετικούς, οι Δυτικοί έχουν βαλτώσει στην αφγανική παγίδα;", γράφει η Charente libre της περιφέρειας.

Η επίθεση της Τετάρτης "ηχεί επώδυνα στ' αυτιά μας, σαν ένας πένθιμος αντίλαλος του ταξιδιού που μόλις πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Αφγανιστάν", όπου ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την αποδέσμευση των στρατευμάτων από το 2012", υπενθυμίζει η Figaro.

Μήπως πρέπει να επισπευθεί η αποχώρηση αυτή; Η εφημερίδα Est republicain της περιφέρειας είναι βεβαία ότι απέναντι στη φρίκη, το θέμα της αποδέσμευσης των γαλλικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα επιβληθεί στην ατζέντα των υποψηφίων" στις προεδρικές εκλογές του 2012.

H επίθεση πραγματοποιήθηκε από ξένους;

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό δήλωσε σήμερα πως είναι "δυνατό αν όχι η πιθανότερη εκδοχή" η επίθεση αυτοκτονίας εναντίον γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν να πραγματοποιήθηκε από ξένους "όχι Αφγανούς", οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν εκτός της χώρας.

"Είναι δυνατό, αν όχι πιθανό να πρόκειται για ξένους...που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό και εισήλθαν στο (αφγανικό) έδαφος για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα", υπογράμμισε ο Γκιγιό μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Γκιγιό, "οι ταλιμπάν έχουν αλλάξει τον τρόπο που πολεμούν. Χωρίς αμφιβολία έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να επικρατήσουν στις χερσαίες μάχες και υιοθέτησαν τον τρόπο της τυφλής τρομοκρατίας, δηλαδή τις επιθέσεις αυτοκτονίας".