current views are: 4

26 Μαΐου 2017
Δημοσίευση13:02

Άιντε: Παραμένουν οι διαφορές Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Κυπριακό

Πυκνά μαύρα σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Δημοσίευση 13:02’
αρθρο-newpost

Πυκνά μαύρα σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Πυκνά μαύρα σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, «οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος».

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση, έγιναν σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών για συνάντηση στη Γενεύη, αλλά δεν υπήρξε θετική κατάληξη. «Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του “πήγαινε-έλα”», σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι το πρωί ενημέρωσε χωριστά τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία κοινή συνάντηση. «Θα ενημερώσω τώρα τον γενικό γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη πιθανολογείται ο κ. Άιντε να μεταβεί σε Άγκυρα και Αθήνα. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως μόνο η Άγκυρα μπορεί να «λύσει τα χέρια» του Μουσταφά Ακιντζί για συζήτηση του κεφαλαίου ασφαλείας και εγγυήσεων στη Γενεύη και να υπάρξει και θετικό αποτέλεσμα. Πάντως, το ταξίδι στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως αποσαφηνιστεί κατά πόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μείνει στη θέση του ή θα αντικατασταθεί από τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου και στενού συνεργάτη του, Ιμπραήμ Καλίν.


σχετικα αρθρα