Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη την τέταρτη σύνοδό της για να συζητήσει μια πολιτική λύση στη λιβυκή σύγκρουση και να συντονίσει τη διεθνή αρωγή προς τους εξεγερμένους. Δεκαπέντε υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον των ΗΠΑ, ο Αλέν Ζιπέ της Γαλλίας, ο Φράνκο Φρατίνι της Ιταλίας και ο Ουίλιαμ Χέιγκ της Βρετανίας αναμένονται για τη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν προσκληθεί επίσης στην Κωνσταντινούπολη ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Μόσχα, η οποία αντιτίθεται στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, αρνήθηκε την πρόσκληση.

Η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιείται ενώ η λιβυκή εξέγερση έχει εξαπολύσει επίθεση στο δυτικό τμήμα της χώρας και για πρώτη φορά εκπέμπονται από την Τρίπολη σήματα για έναν ενδεχόμενο παραμερισμό του συνταγματάρχη Καντάφι.

Η Γαλλία, αιχμή του δόρατος της διεθνούς επιχείρησης στη Λιβύη, διαβεβαίωσε την Τρίτη πως μια πολιτική λύση αρχίζει να παίρνει μορφή, χάρη σε διπλωματικές επαφές που αναμένεται ότι θα επιτρέψουν την αποχώρηση του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 42 χρόνια.

Στην Κωνσταντινούπολη θα συζητηθούν επίσης τα στάδια μιας πολιτικής επίλυσης της σύγκρουσης, δήλωσε ένας τούρκος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Θα συζητηθούν επίσης οι διάφοροι οδικοί χάρτες που προτείνονται από την Τουρκία και την Αφρικανική Ένωση για μια έξοδο από την κρίση.

Ο τουρκικός οδικός χάρτης περιλαμβάνει μια άμεση κατάπαυση του πυρός με την αποχώρηση των δυνάμεων του Καντάφι από ορισμένα σημεία , στη συνέχεια τους τρόπους για να επιτευχθούν η αποχώρηση του Καντάφι και, σε ένα τρίτο χρόνο, η εγκαθίδρυση μιας πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη, εξήγησε ο διπλωμάτης.

Ο συντονισμός της διεθνούς αρωγής προς τους εξεγερμένους θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, στις οποίες θα συμμετάσχει ο δεύτερος στην ιεραρχία της λιβυκής εξέγερσης, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος είναι επίσης "υπουργός" Εξωτερικών των εξεγερμένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο διπλωμάτης χαρακτήρισε πάντως λίγο ρεαλιστικά τα αιτήματα της εξέγερσης να της δοθούν τα αγαθά που ανήκουν σε μέλη του καθεστώτος της Τρίπολης και έχουν παγώσει με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο της συνόδου της Κωνσταντινούπολης, ο Τζιμπρίλ θα έχει διμερείς συνομιλίες με τις διάφορες αντιπροσωπείες για να συζητήσουν τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κάθε χώρα στην εξέγερση, υπογράμμισε η ίδια πηγή.
TAGS