Η αστυνομία στη Λευκορωσία συνέλαβε πάνω από 100 ανθρώπους οι οποίοι εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση πραγματοποιώντας δημόσιες σιωπηρές διαμαρτυρίες, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belapan. Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επίσης στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε αρκετές επαρχιακές πόλεις.

Πολέμιοι του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να διοργανώνουν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που θεωρούν αυταρχική. Οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές και υπολογισμένες κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε αφορμή οι αρχές να τις διαλύουν.

Οι διαδηλωτές στις προηγούμενες κινητοποιήσεις έστεκαν σιωπηλοί, χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν λαϊκά τραγούδια πριν από τις συλλήψεις.

Χθες οι διαδηλωτές στέκονταν σε ομάδες και έβαζαν τα τηλέφωνά τους να χτυπούν ταυτόχρονα. Οι περισσότεροι εξ αυτών συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έλαβαν μέρος σε δημόσια συγκέντρωση χωρίς άδεια.

Η κυβέρνηση του Λουκασένκο τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να καταστείλει τη χρήση του Διαδικτύου, το οποίο έχει αποκαλέσει «βόθρο». Η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις 1.800 και πλέον αντικυβερνητικών ακτιβιστών αφότου ξεκίνησαν οι «σιωπηλές» κινητοποιήσεις.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, με ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό και ανεργία. Ο Λουκασένκο λέει ότι χρειάζεται μια «ισχυρή» κυβέρνηση για να αναστραφεί η πορεία της οικονομίας.