Τουλάχιστον 55 καταδικασμένοι σε θάνατο στη Ζιμπάμπουε περιμένουν την εκτέλεσή τους, ορισμένοι εδώ και 13 χρόνια, διότι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να βρει έναν υποψήφιο για να καταλάβει τη θέση του δήμιου, κατήγγειλε η γερουσιαστής Ενα Τσίτσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυβερνητικής εφημερίδας Herald. "Η αδυναμία εξεύρεσης δήμιου έχει ως αποτέλεσμα ένας κρατούμενος να έχει περάσει 13 χρόνια στην φυλακή, ενώ έχει καταδικασθεί σε θάνατο. Λέει ότι εκτελείται λίγο κάθε μέρα", δήλωσε η γερουσιαστής, ενώ ο συνάδελφός της Μόργκαν Φεμάι απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να χορηγήσει χάρη στους καταδικασμένους.

Η τελευταία εκτέλεση στην Ζιμπάμπουε πραγματοποιήθηκε το 2004 και η κυβέρνηση δημοσιεύει έκτοτε συστηματικά αγγελίες στον Τύπο για την κάλυψη της θέσης του δήμιου, που παραμένει κενή από το 2005.

Η γερουσιαστής Μόνικα Μουτσβάνγκουα κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης στη Γερουσία τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Ζιμπάμπουε, όπου οι κρατούμενοι υποσιτίζονται και όπου η μόνη άνεση που διαθέτουν είναι μία κουβέρτα κατ΄άτομο.