current views are: 6

31 Μαΐου 2017
Δημοσίευση16:32

Τούρκος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων: Ξέραμε για το πραξικόπημα, πριν εκδηλωθεί

Σε νέες αποκαλύψεις, σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, προχώρησε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Δημοσίευση 16:32’

Σε νέες αποκαλύψεις, σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, προχώρησε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σε νέες αποκαλύψεις, σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, προχώρησε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλούσι Ακάρ, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι το καθεστώς όντως γνώριζε, μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος στην επιτροπή της τουρκικής Βουλής που ερευνά το πραξικόπημα (σε πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και εξευτελιστική για τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, των άλλοτε ισχυρότερων από τους πολιτικούς στην Τουρκία).

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», ο κ. Ακάρ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υπήρξε πληροφορία πριν από το πραξικόπημα για επιχείρηση κατά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). «Πήρα αμέσως τηλέφωνο τον επικεφαλής της ΜΙΤ και τον κάλεσα στο Γενικό Επιτελείο», δηλώνει ο ίδιος, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο έδρασε.

«Ο επικεφαλής της ΜΙΤ μου εξήγησε εκ νέου την πληροφορία και είπε: ”ένας στρατιωτικός μού είπε ότι θα γίνει επιχείρηση κατά της ΜΙΤ. Ο στρατιωτικός είπε ότι ένας συνταγματάρχης τού είπε ότι θα πραγματοποιηθεί πτήση την νύχτα και μετά θα ‘πάρουμε’ τον Χάκαν Φιντάν”. Επειτα από την πληροφορία, πρώτα έδωσα διαταγή για να κλείσει ο εναέριος χώρος στις πτήσεις. Διέταξα επίσης να επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Επίσης πήρα τηλέφωνο τον αντιστράτηγο, Μετίν Γκιουράκ, για να εμποδίσει την έξοδο των τεθωρακισμένων οχημάτων από τα στρατόπεδα.

Αυτά τα μέτρα δείχνουν ότι δώσαμε μεγάλη σημασία σε αυτή την πληροφορία και θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα προκάλεσαν πανικό στους πραξικοπηματίες, γι’ αυτό άλλαξαν την ώρα του πραξικοπήματος. Σκέφτομαι ότι αυτή η εξέλιξη ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτυχία του πραξικοπήματος», δηλώνει ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ στην επιτροπή της Βουλής.

Σε επόμενη μάλιστα απάντησή του υποστηρίζει ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς ότι κυκλοφορούσαν και άλλες φήμες περί πραξικοπήματος όχι τις τελευταίες ώρες πριν από το πραξικόπημα αλλά από «τις προηγούμενες ημέρες». «Η πληροφορία δεν είχε καμία σχέση με το πραξικόπημα και αφορούσε την επιχείρηση κατά της ΜΙΤ. Αλλά τις τελευταίες μέρες ακούγαμε ότι θα πραγματοποιηθεί συνωμοσία και επιχείρηση κατά κάποιων ατόμων», σημειώνει ο κ. Ακάρ.

Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται να απαντάει στις επιθετικές ερωτήσεις των βουλευτών σε ύφος μάλλον απολογητικό, λες και είναι ο ίδιος ένοχος. «Από την αρχή του πραξικοπήματος μέχρι το τέλος δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαπραγμάτευση, αλλά συνέχισα να εκφράζω τα σκληρά σχόλιά μου», δηλώνει ο ίδιος «απολογούμενος» για τη στάση του τη νύχτα του πραξικοπήματος. «Αξιολογώ ότι η πρόσκληση του προέδρου μας στους πολίτες για να βγουν στους δρόμους είναι η σημαντικότερη αίτια της αποτυχίας του πραξικοπήματος. Οταν κατάλαβαν ότι δεν θα το πετύχουν (το πραξικόπημα), μου επέτρεψαν να μιλήσω με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στο τηλέφωνο», συνεχίζει ο ίδιος, για να έρθει εν συνεχεία να «αδειάσει» τον ίδιο τον πρώην στρατηγό Μεχμέτ Ντισλί.


σχετικα αρθρα