Η κυβέρνηση της Κίνας διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη σύνοδο της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Τουρκία αύριο, στην οποία πρόκειται να λάβουν μέρος δυτικές δυνάμεις, αραβικές κυβερνήσεις και ηγετικά στελέχη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, με το επιχείρημα ότι ο τρόπος με τον οποίο δρα η Ομάδα χρειάζεται «περαιτέρω μελέτη». «Η Κίνα έχει ήδη λάβει τη σχετική πρόσκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά επειδή η λειτουργία και η μέθοδος λειτουργίας αυτής της ομάδας επαφής χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, η Κίνα δεν θα λάβει μέρος σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αν και η Κίνα δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο που παρείχε τη νομική κάλυψη για την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που διεξάγει το NATO στη Λιβύη, έχει καταδικάσει τους βομβαρδισμούς και έχει επανειλημμένως καλέσει να υπάρξει εκεχειρία και να βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι και στους εξεγερμένους.

Κινέζοι διπλωμάτες συναντήθηκαν πρόσφατα με εκπροσώπους της λιβυκής κυβέρνηση όσο και των εξεγερμένων. Το Πεκίνο ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλλει για να υπάρξει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύρραξη. Ωστόσο το γεγονός ότι έχει επαφές και με τους εξεγερμένους σηματοδοτεί μια εξαίρεση στην πάγια τοποθέτηση της Κίνας ότι δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών.
TAGS