current views are: 9

4 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση05:12

Νύχτα τρόμου στο Λονδίνο: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες – Οι διεθνείς αντιδράσεις

Αυτή ήταν η τρίτη επίθεση μετά από αυτές σε Μάνστεστερ και Γουέστμινστερ

Δημοσίευση 05:12’

Αυτή ήταν η τρίτη επίθεση μετά από αυτές σε Μάνστεστερ και Γουέστμινστερ

Νύχτα τρόμου έζησε το Λονδίνο  μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στη Γέφυρα του Λονδίνου και τη λαϊκή αγορά του Μπόροου το βράδυ του Σαββάτου. 

Η αστυνομία αναγνωρίζει το πρωφανές, ότι δηλαδή τα δύο περιστατικά σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία εκτιμά πως το περιστατικό στο Βοξχολ, που αρχικά είχε συνδεθεί με τα δύο πρώτα, τελικά δεν έχει σχέση- πρόκειται για επεισόδιο με μαχαίρωμα. 

Αυτή είναι η τρίτη επίθεση στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η πρώτη ήταν στο Γουέστμινστερ, τον Μάρτιο, με δράστη τον Χαλίντ Μασούντ που παρέσυρε πεζούς και μαχαίρωσε αστυνομικό και η δεύτερη στο Μάντσεστερ τον Μάιο όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Επισήμως από την ανακοίνωση της αστυνομίας προκύπτει πως από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι όπως ανακοινώθηκε και από την αστυνομία.

Παράλληλα τουλάχιστον 48 έχουν διακομισθεί τραυματισμένοι σε έξι νοσοκομεία. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι νεκροί είναι και οι τρεις δράστες. Ο υποδιευθυντής της μητροπολιτικής αστυνομίας δήλωσε πως  οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οχτώ λεπτά μετά την πρώτη ενημέρωση που έλαβαν οι αρχές προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης έχουν σκοτωθεί.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένας τροχονόμος, που είχε βρεθεί στη Γέφυρα του Λονδίνου μετά την ενημέρωση για την επίθεση με το βαν. Τα τραύματα του είναι σοβαρά αλλά δεν απειλούν τη ζωή του όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο Guardian μεταδίδει ότι οι τρεις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί από πυρά που δέχθηκαν μέσα από θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Τα συγκεκριμένα οχήματα (armed response vehicle) κυκλοφορούν στους δρόμους του Λονδίνου μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015.

Πως ξεκίνησε η επίθεση

Η τρομοκρατική επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Βρετανίας) με ένα λευκό βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς με ταχύτητα περίπου 80χλμ./ώρα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τρεις επιβαίνοντες στο βαν βγήκαν από το όχημα και άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι τρομοκράτες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σοκ σε όλο τον κόσμο προκαλεί το νέο μακελειό στο Λονδίνο με ξένους ηγέτες να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους.

Η Τερέζα Μέι, Βρετανίδα πρωθυπουργός, δήλωσε: «Το φρικτό συμβάν στο Λονδίνο αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση».
 
Ο Σαντίκ Καν, δήμαρχος του Λονδίνου, στην πρώτη του αντίδραση σημείωνε: «Πρόκειται για μια επίθεση εσκεμμένη και θρασύδειλη ενάντια στους αθώους Λονδρέζους και τους επισκέπτες της πόλης μας που διασκέδαζαν το Σάββατο βράδυ. Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες πράξεις».
 
Μιλώντας για την επίθεση ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, σημείωσε: «Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας».
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο δοκίμαζομενο βρετανικό λαό λέγοντας: «Ό,τι κι αν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα το κάνουμε – ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ!»
 
Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «Θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών» προσθέτοντας ότι: «Όλοι οι Αμερικάνοι είναι αλληλέγγυοι με τον βρετανικό λαό».
 
Από την Ευρώπη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Έμαθα με φρίκη για τα τελευταία γεγονότα στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους».
 
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, χώρα που επίσης έχει δοκιμάσει το πικρό ποτήρι της τρομοκρατίας μίλησε για νέα τραγωδία. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της βρίσκεται «αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας» μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

«Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά επίσης και η αποφασιστικότητα», τόνισε η Μέρκελ σε σύντομη ανακοίνωσή της.

«Το επαναβεβαιώνω για τη Γερμανία: τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον βρετανικό λαό και καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Λονδίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον βρετανικό λαό και καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο Λονδίνο», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος θα αποστείλει σύντομα τηλεγράφημα με τα συλλυπητήριά του προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι», πρόσθεσε.

 

Το χρονολόγιο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία

Ιούλιος 2005: στόχος τα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου
Στις 7 Ιουλίου τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν την ώρα αιχμής σε τρεις σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο στο Λονδίνο, προκαλώντας τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 700. Μια οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
Δεκαπέντε ημέρες αργότερα σημειώθηκαν τέσσερις συντονισμένες απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών με ανάλογο τρόπο σε τρεις σταθμούς του μετρό του Λονδίνου και σε ένα λεωφορείο, οι οποίες απέτυχαν. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν εξερράγησαν εξαιτίας ενός λάθους υπολογισμού στην κατασκευή τους.
Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, τα δύο περιστατικά συνδέονταν.
 
Ιούνιος 2007: αεροδρόμιο Γλασκόβης
Στις 30 Ιουνίου ένα αυτοκίνητο γεμάτο με φιάλες αερίου έπεσε πάνω στον κεντρικό τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Γλασκόβης χωρίς να εκραγεί.
Ένας Ινδός που οδηγούσε το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρά εγκαύματα, αφού έριξε πάνω του βενζίνη. Υπέκυψε ένα μήνα αργότερα. Ο συνεπιβάτης του, ένας Ιρακινός, συνελήφθη και το 2008 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Την προηγουμένη δύο παγιδευμένες Μερσεντές γεμάτες με μπουκάλια με βενζίνη, φιάλες αερίου και καρφιά είχαν εντοπιστεί σταθμευμένες κοντά στο Πικαντίλι Σέρκους, στην καρδιά του Λονδίνου. Ένα πρόβλημα στη σύνδεση του πυροκροτητή εμπόδισε την πυρδότηση του μηχανισμού, σύμφωνα με την αστυνομία.
 
Μάιος 2013: ένας στρατιώτης δολοφονείται στο Λονδίνο
Στις 22 Μαΐου δύο Λονδρέζοι νιγηριανής καταγωγής χτυπούν με το αυτοκίνητό τους έναν 25χρονο στρατιώτη, τον Λι Ρίγκμπι, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Στη συνέχεια τον μαχαιρώνουν επανειλημμένα και προσπαθούν να τον αποκεφαλίσουν. Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε λίγο μετά την επίθεση ένας από τους δράστες δήλωσε ότι θέλησε να εκδικηθεί «για τους μουσουλμάνους που έχουν σκοτωθεί από τους Βρετανούς στρατιώτες».
 
Δεκέμβριος 2015: μετρό του Λάιτονστοουν
Στις 5 Δεκεμβρίου ο Μουχαϊντίν Μάιρ, 30 ετών, γεννημένος στη Σομαλία, τραυμάτισε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, εκ των οποίων τον ένα σοβαρά, στην είσοδο του σταθμού του μετρό του Λάιτονστοουν στο ανατολικό Λονδίνο, λίγες ημέρες μετά τα πρώτα βρετανικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Οι αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση «τρομοκρατική» και ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια.
 
Μάρτιος 2017: 5 νεκροί κοντά στο Ουέστμινστερ
Στις 22 Μαρτίου ένας άνδρας έριξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε πάνω στους πεζούς που βρίσκονταν στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, προτού μαχαιρώσει θανάσιμα έναν αστυνομικό μπροστά από το κοινοβούλιο.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι. Ο δράστης της, ο Χάλιντ Μασούντ, ένας Βρετανός πολίτης που είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ, σκοτώθηκε από την αστυνομία.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όμως η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε «στοιχεία που να συνδέουν» τον Μασούντ με το ΙΚ ή την αλ Κάιντα.
 
Μάιος 2017: 22 νεκροί στο Μάντσεστερ
Στις 22 Μαΐου ένας νεαρός Βρετανός λιβυκής καταγωγής, ο Σάλμαν Αμπέντι, πυροδότησε μια ισχυρή βόμβα μετά το τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena.
Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 116 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά και έφηβοι.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ΙΚ.
 
Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν «αποτρέψει 13 απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών από τον Ιούνιο του 2013».


σχετικα αρθρα