current views are: 14

4 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση14:03

Πρωτεύουσα του τρόμου το Λονδίνο: Το χρονικό της νέας επίθεσης

Μέι: Κανονικά οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου

Δημοσίευση 14:03’

Μέι: Κανονικά οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου

«Παγωμένη» εξακολουθεί να είναι η Βρετανία, ύστερα από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 48. Το εντυπωσιακό είναι πως οι τρεις τρομοκράτες κατάφεραν να αιματοκυλίσουν τη βρετανική πρωτεύουσα μέσα σε μόλις 8 λεπτά, προτού πέσουν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ενώ η διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίνα Ντικ, δήλωσε ότι η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό,  η βρετανική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 12 συλλήψεις στο ανατολικό Λονδίνο, που σχετίζονται με την επίθεση. 

«Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ», αναφέρεται στη δήλωση.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τόνισε πως τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν όπως ήταν και πως η στρατηγική της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί από τέσσερις πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου, τρεις δράστες οδήγησαν ένα βαν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια αποβιβάστηκαν από το όχημα, πήγαν πεζή στη γεμάτη κόσμο Μπόροου Μάρκετ και μαχαίρωσαν δεκάδες ανθρώπους. 

Τα 8 λεπτά της φρίκης

Μέσα σε 8 λεπτά από την πρώτη κλήση που έγινε για το συμβάν κατάφεραν οι Βρετανοί αστυνομικοί να εξουδετερώσουν τους τρεις μακελάρηδες. 

Το χρονικό της νέας επίθεσης στο Λονδίνο, όπως το κατέγραψε ο Guardian (ώρες Βρετανίας), έχει ως εξής:

22:07– Κλήθηκε ασθενοφόρο για περιστατικό στη Γέφυρα του Λονδίνου.

22:08– Η αστυνομία έλαβε αναφορές για βαν που χτυπά πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Προκύπτουν μαρτυρίες για ένα βαν που πέφτει με ταχύτητα στο πλήθος και για αρκετά κορμιά στον δρόμο.

Το βαν συνεχίζει στην λεωφόρο Μπόροου, όπου πέφτει έξω από παμπ και οι δράστες το εγκαταλείπουν. Μάρτυρες αναφέρουν ότι βλέπουν τους δράστες να μαχαιρώνουν ανθρώπους στην Μπόροου Μάρκετ. Οι μαρτυρίες τους είναι τρομακτικές.

22:14- Τα πρώτα ασθενοφόρα φτάνουν στο σημείο

22:16– Ενοπλοι αστυνομικοί φτάνουν εκεί και πυροβολούν τους τρεις δράστες, έξω από την παμπ Wheatsheaf.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ η βρετανική κοινωνία δοκιμάστηκε για μία ακόμη φορά με το τρομοκρατική χτύπημα στο Λονδίνο. 

Ένας άνδρας έπεσε με ένα βαν πάνω σε πεζούς στην Γέφυρα του Λονδίνου, σκορπώντας τον τρόμο.

Οι μαρτυρίες πολιτών που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεση πραγματικά προκαλούν ανατριχίλα ακόμα και στους πιο ψύχραιμους. 

Η Lara Al Ostta, η οποία έπινε το ποτό της μαζί με μία φίλη της σε παμπ στη Γέφυρα του Λονδίνου εξομολογήθηκε στον Guardian ότι ξαφνικά είδε τους θαμώνες να σηκώνονται και να τρέχουν πανικόβλητοι γιατί όπως της είπαν «είδαν ανθρώπους να μαχαιρώνουν ο ένας τον άλλον».
Βρετανίδα αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει πως είδε τουλάχιστον τρεις τραυματίες στην Γέφυρα να δέχονται τις πρώτες βοήθειες. 

«Είδαμε ότι οι άνθρωποι κινούνταν, αλλά σκεφτήκαμε γαμώτο αυτό είναι σοβαρό», δήλωσε.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδε τρεις ανθρώπους με τραύματα από μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι άνθρωποι αυτοί είχαν κομμένους τους λαιμούς τους.

«Ένα βανάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Λονδίνου. Μετά είδα τρεις ανθρώπους να βγαίνουν από αυτό κρατώντας μεγάλα μαχαίρια και να τρέχουν στην οδό Μπόροου και να μαχαιρώνουν τυχαία όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Είδα ένα κορίτσι να δέχεται μια μαχαιριά στο στήθος», σημείωσε μάρτυρας του περιστατικού.

Ένας οδηγός ταξί, που χαρακτηρίζεται «ήρωας»,  αποκάλυψε ότι προσπάθησε να πατήσει με το αυτοκίνητό του τους τρεις οπλισμένους με μαχαίρα τζιχαντιστές, που έσπειραν τον τρόμο στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Μέσα στον πανικό και ενώ τα θύματά των τρομοκρατών κείτονταν αιμόφυρτα στο δρόμο, ο ταξιτζής είδε τους δράστες να κραδαίνουν «μακριές λεπίδες» και να μαχαιρώνουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, στην περιοχή του Borough. 
Αντιδρώντας ενστικτωδώς, όπως είπε, γύρισε το αμάξι του και προσπάθησε να τους σταματήσει.

«Σκέφτηκα, θα προσπαθίσω να τον χτυπήσω. Θα προσπαθήσω να τον ρίξω κάτω», δήλωσε στο LBC με το σοκ ζωγραφισμένο ακόμη στο πρόσωπό του.

«Γύρισα το ταξί και ήμουν έτοιμος να χτυπήσω τον έναν απ’ αυτούς, αλλά πήδηξε στο πλάι και τότε ήρθαν τρεις αστυνομικοί προς το μέρος τους κρατώντας στα χέρια γκλομπς.
Φώναζα σ’ όλους γύρω μου “φύγετε, φύγετε από εδώ, απομακρυνθείτε, τρέξτε προς την άλλη πλευρά”. Πρέπει να ήταν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι στο σημείο».

Ο ταξιτζής, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, συνέχισε: «ο οδηγός του λευκού βαν πήγε στην απέναντι πλευρά του δρόμου προς τον Καθεδρικό Southwark και έπεσε στον κόσμο που στεκόταν στα σκαλοπάτια. Έτσι απλά έριξε το φορτηγάκι πάνω τους, το σφήνωσε ανάμεσα στον στύλο και τα σκαλοπάτια. Τότε πήδηξαν (σ.σ. οι τρομοκράτες) έξω απ’ το βαν κι άρχισαν να μαχαιρώνουν στην τύχη τους ανθρώπους. Όλοι έτρεξαν να φύγουν πανικόβλητοι».

«Αστακός» το Λονδίνο μετά τη νέα επίθεση

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το τελευταίο διάστημα τη Βρετανία με αποκορύφωμα τα χθεσινά χτυπήματα στο Λονδίνο θέτουν σε συναγερμό τις αστυνομικές αρχές της χώρας καθώς και τις μυστικές υπηρεσίες. 

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες Σάββατο βράδυ.

«Επανασχεδιάζουμε και επανεξετάζουμε τα σχέδιά μας για να ενισχύσουμε την αστυνόμευση σε ολόκληρο το Λονδίνο τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχουν επιπλέον αστυνομικοί ανεπτυγμένοι σε όλη την πρωτεύουσα», ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής της Μαρκ Ρόουλι.

Μέι: Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την επίθεση στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους ενώ 48 τραυματίσθηκαν.

Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Δύσκολο να αποτραπεί μια επίθεση με όχημα και μαχαίρια»

Μια επίθεση όπως αυτή του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε με ένα όχημα βαν και μαχαίρια, είναι σχεδόν αδύνατο να προληφθεί, αν οι δράστες της επιδείξουν έναν ελάχιστο βαθμό σύνεσης κατά την προετοιμασία, εκτιμούν ειδικοί και αξιωματούχοι.

Ακόμη και η παρακολούθηση ύποπτων ή σεσημασμένων προσώπων δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η απόλυτη εγγύηση ότι θα καταστεί δυνατό να συλληφθούν πριν περάσουν στην πράξη, αν τίποτε στη συμπεριφορά τους δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς πως επίκειται τρομοκρατική ενέργεια.
«Οι απλές επιθέσεις με οχήματα και μαχαίρια έχουν αυξηθεί πρόσφατα, επειδή είναι εύκολο να οργανωθούν και πολύ δύσκολο να εμποδιστούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας», εκτιμά σήμερα ο Άλαν Μεντόζα, διευθυντής του βρετανικού think tank Henry Jackson Society.

«Πρέπει να περιμένουμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως η επίθεση του Λονδίνου φαίνεται πως συνδέεται με όλες αυτές στη Δύση, την έμπνευση τουλάχιστον για τις οποίες έχουν δώσει οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

«Όσο περισσότερο η δράση είναι απλή, τόσο λιγότερες είναι οι επιχειρησιακές προετοιμασίες, οι αγορές υλικών, όπλων, εκρηκτικών και τόσο περισσότερο περίπλοκο είναι να εντοπισθούν, επειδή η συμπεριφορά είναι λιγότερο ύποπτη», διαβεβαιώνει ο Ιβ Τροτινιόν, πρώην μέλος των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της γαλλικής DGSE.

«Αντιτρομοκρατία σημαίνει πρόληψη», τονίζει. «Συλλαμβάνουμε κάποιον όταν υπάρχουν στοιχεία για να κατηγορηθεί, όταν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως θα διαπραχθεί ένα έγκλημα. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει όταν τα άτομα είναι γνωστά, παρακολουθούνται, ή όταν εμφανίζονται ξαφνικά στο ραντάρ, επειδή προετοιμάζουν κάτι».

«Όμως αν αυτό το κάτι είναι η απλή μίσθωση ενός οχήματος βαν, δεν σημαίνει συναγερμός», υπογραμμίζει.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τη δημαγωγία», λέει η γαλλίδα γερουσιαστής Ναταλί Γκουλέ, συμπρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστικών δικτύων, «όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου δεν μπορούν να εμποδίσουν αυτό το είδος επίθεσης».

«Ένας τύπος παίρνει το αυτοκίνητό του, το ρίχνει πάνω σε ανθρώπους και τους μαχαιρώνει … πρέπει δύστυχώς να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό και κάθε πολίτης να προσέχει», προσθέτει.

Ο Ιβ Τροτινιόν υπογραμμίζει πως, όντας αντιμέτωποι με την απειλή αυτή, πρέπει να δώσουμε το βάρος στην ταχύτητα της αντίδρασης, τόσο των δυνάμεων της τάξης όσο και των υπηρεσιών πρώτης ανάγκης που, στην περίπτωση της επίθεσης στο Λονδίνο, ήταν αποτελεσματικές.

«Η απάντηση επί του πεδίου είναι να έχουμε ομάδες επέμβασης που να έχουν πάρει θέσεις εκ των προτέρων και να επεμβαίνουν το ταχύτερο δυνατόν για να περιορίσουν τις ζημιές», εκτιμά. «Το Σάββατο το βράδυ στο Λονδίνο, οι τρεις δράστες εξουδετερώθηκαν μέσα σε οκτώ λεπτά, κατι που είναι αξιοσημείωτο».


σχετικα αρθρα