Ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάρελ ντε Γκουχτ δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα μπορέσει να επιλύσει τις διενέξεις της σχετικά με τους ελέγχους της Κίνας στις εξαγωγές πρώτων υλών.
Η Κίνα φαίνεται πιθανό να αλλάξει τις πολιτικές της, μετά την απόφαση την περασμένη εβδομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών της στις πρώτες ύλες, όπως ο ψευδάργυρος ή ο βωξίτης, είναι παράνομες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ντε Γκουχτ.

"Έχουν ήδη δηλώσει ότι πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική τους", δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει οι δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν "σε βάθος συζητήσεις" που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια λύση.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί ακόμη να προσφύγει κατά της απόφασης του ΠΟΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε η απόφαση να εφαρμόζεται σε άλλους τομείς των πρώτων υλών, πρόσθεσε.

"Προτιμούμε να καταλήξουμε σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων...αλλά αν είναι αδύνατον, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε άλλα μέτρα", τόνισε ο ντε Γκουχτ. Αν και Κινέζοι αξιωματούχοι έδωσαν "μόνο μια γενική ένδειξη" των σχεδιαζόμενων αλλαγών τους, όπως είπε, αποδέχτηκαν την αρχή της αντιμετώπισης με τον ίδιο τρόπο των εξαγωγών και της εσωτερικής κατανάλωσης των πρώτων υλών.

Ο ντε Γκουχτ πάντως επέκρινε την αργοπορημένη ανακοίνωση της Κίνας για τις ποσοστώσεις των σπάνιων γαιών. "Αυτό που η βιομηχανία χρειάζεται είναι η προβλεψιμότητα", σημείωσε.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα την εξαγωγική του ποσόστωση για τις σπάνιες γαίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διπλασιάζοντας την σε 15.738 τόνους από το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, με το διμερές εμπόριο να αποτιμάται στα 480 δισ. δολάρια πέρυσι.
TAGS