Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του καθεστώτος της Λιβύης σύμφωνα με τις οποίες πάνω από 1.100 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια των επιδρομών του ΝΑΤΟ, που η Λιβύη χαρακτηρίζει εγκλήματα πολέμου.
"Απορρίπτω απολύτως τις κατηγορίες αυτές", δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, όπου συναντήθηκε με τον ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

"Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στον προσδιορισμό των στρατιωτικών στόχων και την αποφυγή απωλειών αμάχων", δήλωσε ο γενικός γραμματέας, διαβεβαιώνοντας ότι η στρατιωτική εκστρατεία στη Λιβύη θα συνεχιστεί "για όσο διάστημα θα είναι αναγκαίο" για την εκπλήρωση της εντολής του ΟΗΕ βάσει της οποίας επιχειρεί το ΝΑΤΟ.

Ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμεντ Ζέκρι Μαχτζούμπι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε μήνυση στα Λιβυκά δικαστήρια κατά του κ. Ράσμουσεν για "εγκλήματα πολέμου" που διαπράχθηκαν από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, 1.108 λίβυοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις επιδρομές του ΝΑΤΟ από την έναρξη των επιχειρήσεων το Μάρτιο και 4.537 τραυματίστηκαν.

Είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους στην Τρίπολη, κατηγορώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για "εγκλήματα πολέμου", στα οποία συμπεριλαμβάνονται η "εσκεμμένη επίθεση εναντίον αθώων πολιτών" και οι "δολοφονίες παιδιών". Κατηγόρησε επίσης τον Ράσμουσεν "για απόπειρα ανατροπής του καθεστώς της Λιβύης και την αντικατάσταση του με μια υποταγμένη ηγεσία που θα επιτρέπει στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες τον έλεγχο του πλούτου" της Λιβύης.