current views are: 10

6 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση15:09

Φίλης στο Newpost: Τι κρύβεται πίσω από την απομόνωση του Κατάρ – Το ρευστό, οι πόροι και οι τζιχαντιστές

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Δημοσίευση 15:09’

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Ως ”αιφνιδιαστική” εκτιμά ο διεθνολόγος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης την απόφαση πέντε κρατών να ”απομονώσουν” εμπορικά και διπλωματικά το Κατάρ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το πιθανότερο είναι ότι σταδιακά θα αποκλιμακωθεί, καθώς, ουσιαστικά, δεν συμφέρει κανέναν να διαρκέσει επ’ άπειρον, αλλά ούτε και να οδηγήσει σε κάτι πιο εκρηκτικό.

Όπως, δε, τονίζει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα, γιατί αν γίνει πιο εκρηκτική η κατάσταση στην διπλανή Υεμένη, μία από τις χώρες που απομόνωσαν το Κατάρ, τότε μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα οι προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ”υπήρχαν προβλήματα ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου που ”σιγόβραζαν”, ιδίως μετά την απόφαση το 2014 των ίδιων χωρών που στέκονται απέναντι από το Κατάρ σήμερα να ανακαλέσουν για ένα εξάμηνο τους πρέσβεις τους. Τότε η αφορμή γι αυτή την κίνηση ήταν η απόφαση του εμιράτου να ”στηρίξει” την μουσουλμανική κοινότητα της Αιγύπτου, έναντι του καθεστώτος του τωρινού προέδρου Αλ Σίσι.  Ωστόσο, τότε η κατάσταση είχε σταδιακά αποκλιμακωθεί, αλλά όχι χωρίς να μην εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα, τα οποία υπέβοσκαν.  

Τώρα οι πέντε χώρες προχωρούν στην ουσία σε ”οικονομικό στραγγαλισμό” του εμιράτου του Κατάρ που μοιάζει απομονωμένο, την στιγμή που είναι από τα πλούσια κρατίδια του Κόλπου.

Η επίσημη δικαιολογία είναι η στήριξη των τζιχαντιστών από το Κατάρ. Είναι όμως έτσι ; Όπως τονίζει ο κ. Φίλης ”αυτό ίσως είναι το προπέτασμα, οι λόγοι είναι βαθύτεροι και έχουν οικονομικές και πολιτικές ρίζες. Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα στους λόγους που το κρατίδιο απομονώθηκε και μάλιστα τόσο ξαφνικά από τα υπόλοιπα κρατίδια αυτοί θα ήταν οι εξής:

* Το γεγονός ότι το Κατάρ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει, και λόγω της πολύ καλής οικονομικής του κατάστασης να ”ισχυροποιείται” σε πολλές περιοχές του πλανήτη, φεύγοντας με αυτόν τον τρόπο από την σκιά της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρισκόνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμιράτο είναι το πρώτο σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τρίτο σε αποθέματα στον κόσμο, κάτι το οποίο, το έχει αναδείξει σε ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή και όχι μόνο. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου αρεστό στην Σαουδική Αραβία, η οποία βλέπει την καρέκλα της να… τρίζει, όσον αφορά την πολιτική της επιρροή. Αν δε συνδυάσουμε τις καλές σχέσεις του Κατάρ με το Ιράν, με το οποίο έχει συγκρουσιακή σχέση η Σαουδική Αραβία, τότε το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα περισσότερο εκρηκτικό.

* Την ώρα που τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη έρχονται το ένα μετά το άλλο, η απόπειρα στοχοποίησης του Κατάρ ως ”υποστηρικτή” του Ισλαμικού Κράτους από τα υπόλοιπα κρατίδια του Κόλπου και την Αίγυπτο, τους βάζει σε θέση ισχύος απέναντι στα κράτη της Ευρώπης που θέλουν να βρουν οπωσδήποτε ”ενόχους” για τα εγκλήματα που γίνονται. Έτσι το Κατάρ γίνεται εύκολος στόχος.

* Εξάλλου, το ότι το Κατάρ έχει φανερά στηρίξει το ISIS με κεφάλαια, χωρίς αυτό φυσικά να έχει γίνει οργανωμένα, το βάζει στο νούμερο 1 στοχοποίησης σε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση. Εδώ, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι το ISIS έχει ενισχυθεί και με κεφάλαια και από το Κουβέϊτ, αλλά και από την Σαουδική Αραβία.

Τέλος, το γεγονός ότι το Al Jazeera δίνει φωνή στους αντιφρονούντες του καθεστώτος του Κόλπου έχει προκαλέσει την μήνι των κρατιδίων, οδηγώντας σταδιακά σε αυτού του είδους τη ρήξη. 

Ο ρόλος του Τραμπ

Το timing της κοινής απόφασης των κρατιδίων του Κόλπου φυσικά δεν ήταν τυχαίο. Δέκα ημέρες πριν από την απομόνωση του Κατάρ, σε επίσκεψή του στα κρατίδια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τις χώρες να παραμείνουν ενωμένες εναντίον του Ιράν. 

Ωστόσο, το Κατάρ είναι η μόνη χώρα που διατηρεί αγαστές σχέσεις με το Ιράν, που ήταν μάλιστα και το κράτος που προσφέρθηκε να βοηθήσει σε προμήθειες από την στιγμή που ξέσπασε αυτή η κρίση. 

Οπότε ήταν πολύ πιθανό ο Τραμπ να στηρίξει μια τέτοια κλιμάκωση.

Η διπλωματική εκπροσώπηση βάζει την Ελλάδα στο κάδρο

Την ίδια στιγμή, η ανάθεση της Ελλάδας ως διπλωματικό εκπρόσωπο της Αιγύπτου στο Κατάρ είναι, σύμφωνα με τον διεθνολόγο ”θετική” , καθώς τοποθετεί την χώρα μας στο κάδρο της επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, είναι πιθανό, αν η κατάσταση κλιμακωθεί περισσότερο, αυτό να γυρίσει «μπούμερανγκ», αφού μπορεί να αυξήσει τις προσφυγικές ροές, από την Υεμένη αυτή τη φορά. 

Καταλήγοντας, ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει κάποια περαιτέρω, πολεμικού ύφους, κλιμάκωση στην περιοχή, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό το εν λόγω συμβάν να ”θρέψει” νέες γενιές τρομοκρατών, εκτός από τα κύματα προσφύγων που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει… 


σχετικα αρθρα