Συνεχίστηκε η διπλωματική κόντρα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, στον απόηχο του «μπλόκου» που προκάλεσε σεισμό στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας διαμήνυσε σήμερα ότι το Κατάρ θα πρέπει να κάνει πολλές ενέργειες, όπως να τερματίσει την υποστήριξη που παρέχει στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς αλλά και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις του με τις άλλες αραβικές χώρες.

«Αποφασίσαμε να προβούμε σε ενέργειες για να ξεκαθαρίσουμε ότι φτάνει πια», είπε ο Άντελ Αλ Τζουμπέιρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Παρίσι όπου βρίσκεται. «Κανείς δεν θέλει να πλήξει το Κατάρ. Το Κατάρ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να κινηθεί προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Ο Αλ Τζουμπέιρ είπε ότι το Κατάρ υπονόμευε την παλαιστινιακή ηγεσία και την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και «εχθρικά μέσα ενημέρωσης».

Πάντως, από την πλευρά του το Κατάρ δηλώνει έτοιμο για διάλογο. «Είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συζητήσουμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι σε συνέντευξη του στο CNN, επιμένοντας ότι το Κατάρ πιστεύει στη διπλωματία και θέλει να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο ότι η χώρα του καταπολεμά την τρομοκρατία.

«Δεν είμαστε υπερδύναμη εδώ, δεν πιστεύουμε στην διευθέτηση προβλημάτων μέσω μιας αναμέτρησης» πρόσθεσε.