current views are: 11

7 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση06:35

Μακελειό του ISIS στο Ιράν: Στο στόχαστρο το Κοινοβούλιο και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί – Τουλάχιστον δώδεκα οι νεκροί και αρκετοί τραυματίες

Οι δράστες ντύθηκαν… γυναίκες για να μπουν στη Βουλή

Δημοσίευση 06:35’

Οι δράστες ντύθηκαν… γυναίκες για να μπουν στη Βουλή

Διπλό χτύπημα επιφύλαξαν σήμερα βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν με τουλάχιστον 12 νεκρούς. Αρχικά, πυροβολισμοί συντάραξαν το Ιρανικό κοινοβούλιο, με έναν άνδρα να ανατινάζεται μέσα στο χώρο, ενώ στη συνέχεια δυο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν στο μαυσωλείο του Χομεϊνί, τα οποία απέχουν 20 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, όπως μεταδίδουν δύο πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, το Fars και το Mehr. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, ένοπλοι κρατούν τέσσερις ομήρους μέσα στο Κοινοβούλιο.

Μετά από τα δύο απανωτά περιστατικά, βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτο πολιτικό συμβούλιο, ενώ το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών. 

Τα Ιρανικά ΜΜΕ, πάντως, υπογραμμίζουν ότι το διπλό χτύπημα πραγματοποιήθηκε από ένα παρακλάδι του ISIS στη χώρα, ενώ δύο ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια. 

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο δράστης της σημερινής επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι έχουν απομείνει από τους δράστες βρίσκονται τώρα περικυκλωμένοι μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες τρομοκρατών επετέθησαν στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί…Μέλη μίας τρίτης τρομοκρατικής ομάδας συνελήφθησαν πριν να πραγματοποιήσουν επίθεση», διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

«Ενας άντρας εισέβαλε στο ιρανικό κοινοβούλιο και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών. Πυροβόλησε έναν στο πόδι και τράπηκε σε φυγή» έγραψαν τα πρακτορεία ειδήσεων. 

Σύμφωνα με ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις της τάξης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των τρομοκρατών που είχαν οχυρωθεί στους επάνω ορόφους ενός κτιρίου του κοινοβούλίου, όπου οι βουλευτές συνέχισαν ωστόσο τη συνεδρίασή τους υπό την προεδρία του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

Οι πληροφορίες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες, καθώς το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim κάνει λόγο για εισβολή τριών ενόπλων και δύο τραυματίες, ενώ οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι δέκα.

Μάλιστα υπάρχει και αυτή η φωτογραφία που δείχνει τον δράστη σε ένα παράθυρο του κοινοβουλίου.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για κατάσταση ομηρίας, με 4 άτομα να κρατούνται όμηροι.

Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος και για πυροβολισμούς σε αστυνομικό τμήμα δίπλα στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεΐνί στην νότια Τεχεράνη, με αδιευκρίνιστο αριθμό ανθρώπων να τραυματίζονται, ενώ τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έκρηξη στο μετρό της πόλης.

Τα πρακτορεία αναφέρονται σε ”επίθεση αυτοκτονίας” με έναν νεκρό, τον κηπουρό του Μαυσωλείου και πέντε τραυματίες, με τους δράστες να είναι τρεις.

Μάλιστα, η μία από τους δύο καμικάζι φέρεται να είναι γυναίκα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες από τα ΜΜΕ της χώρας, οι τρεις δράστες πυροβόλησαν κατά όσων βρίσκονταν στον χώρο, ενώ ο τρίτος φέρεται να πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά. 

Τέτοιου είδους συντονισμένες επιθέσεις σε υψηλού συμβολισμού τόπους είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.


σχετικα αρθρα