Ένας ανταποκριτής του BBC στο Τατζικιστάν ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι ανήκει σε μία απαγορευμένη ισλαμιστική οργάνωση θα αφεθεί ελεύθερος αργότερα σήμερα, όμως δεν έχουν αποσυρθεί οι εις βάρος του κατηγορίες, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Σέρκον Σαλιμζόντα.
Το BBC έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Ουρουνμπάι Ουσμόνοφ, ο οποίος εργάζεται για την υπηρεσία Κεντρικής Ασίας του ομίλου τα τελευταία 10 χρόνια και συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα.

Το BBC επισημαίνει ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστέψει τις κατηγορίες ότι ο Ουσμόνοφ είναι μέλος της Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ (Κόμμα της Απελευθέρωσης), μίας διεθνούς οργάνωσης που όπως ισχυρίζεται χρησιμοποιεί μόνο ειρηνικούς τρόπους για να επιτύχει τον στόχο της δημιουργίας ενός μουσουλμανικού κράτους.

"Οι εισαγγελείς έχουν εξετάσει την υπόθεση του δημοσιογράφου του BBC Ουρουνμπάι Ουσμόνοφ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος πριν τη δίκη του", δήλωσε ο Σαλιμζόντα στους δημοσιογράφους.

"Ο Ουσμόνοφ θα αφεθεί ελεύθερος από το κέντρο προσωρινής κράτησης όπου βρίσκεται σήμερα το απόγευμα", πρόσθεσε.

Το τοπικό γραφείο του BBC ανακοίνωσε ότι ο Ουσμόνοφ δεν κατηγορείται πλέον για συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση, όμως εξακολουθούν να τον βαραίνουν οι κατηγορίες της συγκάλυψης εγκλήματος και της απόκρυψης πληροφοριών από τις αρχές για τις οποίες μπορεί να καταδικαστεί έως και σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Κατηγορείται ότι συναντήθηκε με μέλη της απαγορευμένης οργάνωσης Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ χωρίς να ενημερώσει τις αρχές.