Αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή φέρνει το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στην Τεχεράνη που άφησε πίσω του 12 νεκρούς, 43 τραυματίες και το Ιράν σε σοκ. Μια εξέλιξη που έρχεται έπειτα από το διπλωματικό μπλόκο στο Κατάρ, το οποίο παρότι σουνιτική μοναρχία κρατούσε ίσες αποστάσεις από το Ιράν και τον εχθρό του στην περιοχή, τη Σαουδική Αραβία.

Λίγες ώρες μετά την διπλή αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί, οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα, το οποίο θεωρείται επί της ουσίας ο προστάτης του θεοκρατικού καθεστώτος και «φωνή» του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία πως βρίσκεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες που εξαπέλυσε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση στο σιιτικό Ιράν. Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών, απείλησε με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτος και τους «συνεργάτες» του. «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εκδικηθούμε τους τρομοκράτες, τους συνεργάτες τους και τους υποστηρικτές τους για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη» φέρεται να είπε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης πρόσθεσαν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι «έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι εκδικούνται το αθώο αίμα που χύνεται» στο Ιράν.

Η πρωτεύουσα του Ιράν συγκλονίστηκε σήμερα από το διπλό χτύπημα του ISIS, πρώτα στο κοινοβούλιο της χώρας και στη συνέχεια σε αστυνομικό τμήμα δίπλα στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί, γεγονός πρωτοφανές στην Ιρανική πρωτεύουσα. Ούτε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.

Νέες απειλές από το ISIS

Την ίδια στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωσή του απειλεί πως θα διαπράξει και άλλες επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν. Ανέφερε επίσης πως οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν για τις επιθέσεις τουφέκια εφόδου, χειροβομβίδες και γιλέκα με εκρηκτικά, ενώ υποστήριξε ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν σχεδόν 60 ανθρώπους πριν πέσουν νεκροί.

Πρόκειται για με εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που ενδεχομένως να οξύνει περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών που διέρχονται περίοδο κρίσης. Διπλωματικές αντιπαραθέσεις ξεσπούν κατά καιρούς μεταξύ των δύο κρατών, όπως τον Σεπτέμβριου του 2015 όταν η Τεχεράνη είχε επιρρίψει ευθύνες στο Ριάντ για το ποδοπάτημα πιστών στη Μέκκα. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 717 άτομα, μεταξύ αυτών εκατοντάδες ιρανοί που βρέθηκαν για να προσκυνήσουν στον ιερό τόπο των Μουσουλμάνων.

Οι δύο χώρες πολεμούν επί της ουσίας η μία την άλλη και στη Συρία, δι’ αντιπροσώπων. Και αυτό γιατί το μεν Ιράν στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τόσο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και με άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. Η δε Σαουδική Αραβία στηρίζει –χρηματοδοτικά και με άλλα μέσα- τους αντάρτες, ενώ κατά το παρελθόν κατηγορήθηκε πως υποστήριξε ακόμη και τζιχαντιστές.

Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν έρχεται δύο ημέρες μετά την ξαφνική διπλωματική απομόνωση του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και άλλες γειτονικές της χώρες. Παρότι σουνιτική μοναρχία, το Κατάρ έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις στη διαμάχη Σ. Αραβίας και Ιράν. Η κατάσταση είναι τεταμένη, ενώ μόλις σήμερα η Βουλή της Τουρκίας αποφάσισε να επισπεύσει την αποστολή στρατευμάτων στη νεοσύστατη τουρκική βάση στο σουνιτικό κρατίδιο.