current views are: 9

7 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:44

Το χρονικό του τρόμου – Πώς οι Τζιχαντιστές σκόρπισαν τον θάνατο στην Τεχεράνη

Ιρανοί ήταν οι δράστες 

Δημοσίευση 18:44’

Ιρανοί ήταν οι δράστες 

Στο αίμα «πνίγηκε»  το πρωί της Τέταρτης η πρωτεύουσα του Ιράν έπειτα από το διπλό χτύπημα στο κοινοβούλιο της χώρας και στη συνέχεια σε αστυνομικό τμήμα δίπλα στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί, που έφερε την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ το σημερινό περιστατικό να αποτελεί σπάνιο γεγονός στα χρονικά της Τεχεράνης.

Οι δράστες εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις δύο επιθέσεις τους που διήρκησαν αρκετές ώρες, ωστόσο «οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης. Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από δύο πρόσωπα, επιτέθηκε στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Ο ένας από τους δράστες πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στους κήπους του μαυσωλείου ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, άλλοι τέσσερις ένοπλοι εισήλθαν στο κοινοβούλιο με γυναικεία περιβολή, και επιτέθηκαν ανοίγοντας πυρ, και κράζοντας ομήρους. Ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε ενώ οι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν από αστυνομικούς.

Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από τα δυο σημεία της επίθεσης σοκάρουν, ενώ αμέσως μετά το διπλό χτύπημα, πραγματοποιήθηκε έκτακτο πολιτικό συμβούλιο.

Τα Ιρανικά ΜΜΕ, πάντως, υπογραμμίζουν ότι το διπλό χτύπημα πραγματοποιήθηκε από ένα παρακλάδι του ISIS στη χώρα, ενώ δύο ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια.

Συλλήψεις πέντε υπόπτων

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πέντε υπόπτων οι οποίοι σύμφωνα με το αρχηγό της αστυνομίας Χουσεΐν Σαζεντίνια , ανακρίνονται. Την ίδια ώρα, οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης στην πολύνεκρη επίθεση των τζιχαντιστών στη Βουλή και στο Μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί.

«Ο ιρανικός λαός προοδεύει, αυτά τα πυροτεχνήματα δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην αποφασιστικότητά του», σημείωσε ο κ. Χαμενεΐ υποδεχόμενος ομάδα φοιτητών στην Τεχεράνη. «Είναι πολύ μικροί για να πλήξουν τη βούληση του λαού», πρόσθεσε.

Ιρανοί οι δράστες 

Καταγωγή από το Ιράν  φέρεται να είχαν οι δράστες της επίθεσης όπως δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, πρέπει να πω ότι ήσαν από διάφορες περιοχές του Ιράν και είχαν ενταχθεί στο Ντάες», δήλωσε ο Ρεζά Σαϊφολχαΐ.

Το Ιράν πετάει το «μπαλάκι» στη Σαουδική Αραβία

Η σημερινή επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους έρχεται να προκαλέσει τον δικό του ντόρο στην ήδη διαταραγμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Μέση Ανατολή.

Λίγες ώρες μετά την διπλή αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της χώρας και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί, οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα, το οποίο θεωρείται επί της ουσίας ο προστάτης του θεοκρατικού καθεστώτος και «φωνή» του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία πως βρίσκεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες που εξαπέλυσε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση στο σιιτικό Ιράν. Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών, απείλησε με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτος και τους «συνεργάτες» του. «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εκδικηθούμε τους τρομοκράτες, τους συνεργάτες τους και τους υποστηρικτές τους για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη» φέρεται να είπε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης πρόσθεσαν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι «έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι εκδικούνται το αθώο αίμα που χύνεται» στο Ιράν.

Η πρωτεύουσα του Ιράν συγκλονίστηκε σήμερα από το διπλό χτύπημα του ISIS, πρώτα στο κοινοβούλιο της χώρας και στη συνέχεια σε αστυνομικό τμήμα δίπλα στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί, γεγονός πρωτοφανές στην Ιρανική πρωτεύουσα. Ούτε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.

Νέες απειλές από το ISIS

Την ίδια στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωσή του απειλεί πως θα διαπράξει και άλλες επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν. Ανέφερε επίσης πως οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν για τις επιθέσεις τουφέκια εφόδου, χειροβομβίδες και γιλέκα με εκρηκτικά, ενώ υποστήριξε ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν σχεδόν 60 ανθρώπους πριν πέσουν νεκροί.

Πρόκειται για με εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που ενδεχομένως να οξύνει περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών που διέρχονται περίοδο κρίσης. Διπλωματικές αντιπαραθέσεις ξεσπούν κατά καιρούς μεταξύ των δύο κρατών, όπως τον Σεπτέμβριου του 2015 όταν η Τεχεράνη είχε επιρρίψει ευθύνες στο Ριάντ για το ποδοπάτημα πιστών στη Μέκκα. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 717 άτομα, μεταξύ αυτών εκατοντάδες ιρανοί που βρέθηκαν για να προσκυνήσουν στον ιερό τόπο των Μουσουλμάνων.

Οι δύο χώρες πολεμούν επί της ουσίας η μία την άλλη και στη Συρία, δι’ αντιπροσώπων. Και αυτό γιατί το μεν Ιράν στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τόσο με υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και με άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. Η δε Σαουδική Αραβία στηρίζει –χρηματοδοτικά και με άλλα μέσα- τους αντάρτες, ενώ κατά το παρελθόν κατηγορήθηκε πως υποστήριξε ακόμη και τζιχαντιστές.

Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν έρχεται δύο ημέρες μετά την ξαφνική διπλωματική απομόνωση του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και άλλες γειτονικές της χώρες. Παρότι σουνιτική μοναρχία, το Κατάρ έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις στη διαμάχη Σ. Αραβίας και Ιράν. Η κατάσταση είναι τεταμένη, ενώ μόλις σήμερα η Βουλή της Τουρκίας αποφάσισε να επισπεύσει την αποστολή στρατευμάτων στη νεοσύστατη τουρκική βάση στο σουνιτικό κρατίδιο.


σχετικα αρθρα