Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε σήμερα το νόμο που απαγορεύει σε πρώην πράκτορες και συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών της κομμουνιστικής περιόδου να καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις στο διπλωματικό σώμα.
Δεν έχει αποκλειστεί πάντως το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, να ασκήσει βέτο στην εφαρμογή του νομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο νόμος αυτός προωθήθηκε μετά την αποκάλυψη, στα τέλη του 2010, ότι τέσσερις στους δέκα Βούλγαρους πρεσβευτές στο εξωτερικό είχαν εργαστεί για τις υπηρεσίες κατασκοπείας και αντικατασκοπείας πριν από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Με βάση την τροποποίηση του νόμου για το διπλωματικό σώμα, οι πράκτορες και οι συνεργάτες της Νταρζάβνα Σιγκούρνοστ (DS) δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ υπογράμμισε ότι το υπουργείο του "κόβει τους δεσμούς με την DS". Ήδη έχουν ανακληθεί δεκάδες πρεσβευτές, όπως αυτοί του Βερολίνου, των Αθηνών, του Πεκίνου και της Στοκχόλμης αλλά και οι διπλωμάτες που εκπροσωπούσαν τη Βουλγαρία στον ΟΗΕ και την Unesco.

Ο Παρβάνοφ μπορεί να ασκήσει βέτο στο νόμο και να αναγκάσει τους βουλευτές να τον επανεξετάσουν. Ωστόσο, αν οι τροποποιήσεις εγκριθούν και πάλι χωρίς κάποια αλλαγή, ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να τον επικυρώσει. Ο Μλαντένοφ εξήγησε ότι οι τροποποιήσεις "δεν πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα" αφού οι διπλωμάτες αυτοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στο υπουργείο, σε άλλη θέση.

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση ωστόσο, που θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζει ότι ο νόμος επιβάλλει τη "συλλογική ευθύνη" και δεν αποκλείεται να δικαιωθεί: την τελευταία 20ετία απορρίφθηκαν επτά απόπειρες να απαγορευτεί σε πρώην κατασκόπους και πράκτορες να ασκούν συγκεκριμένα επαγγέλματα.