current views are: 10

8 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση10:37

Mέι ή Κόρμπιν; Τα πέντε σενάρια για την επόμενη ημέρα των Βρετανικών εκλογών

Αγωνία επικρατεί και στα δύο στρατόπεδα των Βρετανών υποψήφιων, με φόντο τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα από το πρωί, αν και η… μπάλα ανήκει σαφώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο γήπεδο της Τερέζα Μέι.

Δημοσίευση 10:37’

Αγωνία επικρατεί και στα δύο στρατόπεδα των Βρετανών υποψήφιων, με φόντο τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα από το πρωί, αν και η… μπάλα ανήκει σαφώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο γήπεδο της Τερέζα Μέι.

Αγωνία επικρατεί και στα δύο στρατόπεδα των Βρετανών υποψήφιων, με φόντο τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα από το πρωί, αν και η… μπάλα ανήκει σαφώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο γήπεδο της Τερέζα Μέι. 

Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 7 το πρωί (τοπική ώρα – 09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας). 
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο στις 2:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ η πλειονότητα των 650 εκλογικών κέντρων εκτιμάται ότι θα έχουν καταμετρηθεί μέχρι τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής.

Αν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις, τα ευρήματά τους συγκλίνουν στο ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα επικρατήσει στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο να έχουν μειώσει την απόστασή τους από τους Συντηρητικούς.

Η εκστρατεία, ωστόσο, μανέδειξε με αναπάντεχο τρόπο το άστρο του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κατορθώνει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, το Bloomberg εκτιμά ότι θα υπάρξουν πέντε πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία.

Σενάριο πρώτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 100 και περισσότερες έδρες 

Αν στόχος των εκλογών είναι να αποκτήσει η Μέι μία «απόρθητη θέση για τα επόμενα πέντε χρόνια» τότε αυτό θα μετρούσε ως μία ολοκληρωμένη αποστολή, και θα έκλεινε τα στόματα των επικριτών της που την κατηγόρησαν ότι για ανεπαρκή απόδοσή στην προεκλογική εκστρατεία. Σε αυτό το σενάριο η Μέι μπορεί να εφαρμόσει τη δική της εκδοχή του Brexit, γνωρίζοντας ότι οι επερχόμενοι βουλευτές των Τόρις θα πρέπει να είναι πιστοί σε αυτή.

Η Μέι έχει προειδοποιήσει ότι είναι πρόθυμη να απομακρυνθεί από μια «κακή» συμφωνία και ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα, αλλά μία μεγαλύτερη πλειοψηφία της δίνει επίσης χώρο να κάνει συμβιβασμούς σε ζητήματα όπως χρήματα ώστε να κερδίσει ένα μετα-Brexit εμπορικό πακέτο και μία μεταβατική περίοδο. 

Σενάριο δεύτερο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 50+ έδρες

Αυτό είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «Ομάδα της Τερέζα Μέι» και την καθιστά ευάλωτη απέναντί σε μία αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δύο ευαίσθητων χρόνων των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφορικά με το σχέδιό της για το Brexit, σε αυτή την περίπτωση θα βρισκόταν στο έλεος των ευρωσκεπτικιστών που ακολουθούν σκληρή γραμμή, περιορίζοντας το περιθώριό της να κάνει τις παραχωρήσεις που η ΕΕ μπορεί να ζητήσει για μία εμπορική συμφωνία ή για την μεταβατική περίοδο. Από την άλλη, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να νιώσουν την αδυναμία της και να επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της.«Οτιδήποτε λιγότερο από μια πλειοψηφία των 50 εδρών μοιάζει με στοίχημα που δεν έχει αποπληρωθεί και θα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγωνιστεί (η Μέι) στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Αντριου Ράσελ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σενάριο τρίτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με λιγότερες από 10 έδρες

Αν η χώρα ξυπνήσει αύριο το πρωί με την Μέι σε χειρότερη θέση από αυτή που ήταν όταν ανακοίνωσε τις εκλογές, οι μέρες της στην εξουσία θα μοιάζουν μετρημένες. Εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη των βουλευτών που έκαναν καμπάνια για το Brexit, μειώνοντας την πιθανότητα να εξομαλύνει την έξοδο πραγματοποιώντας συναλλαγές με την ΕΕ. Με την αξιοπιστία της να έχει δεχτεί πλήγμα στη Βρετανία, οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη θέση της στη χώρα, γνωρίζοντας ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από αυτά που θέλουν ή ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν έναν διαφορετικό αντίπαλο σύντομα.

Σενάριο τέταρτο: Καμία πλειοψηφία

Αυτό το σενάριο ανοίγει την πόρτα για πιθανή συμμαχία κομμάτων ώστε να κατακτήσουν αρκετές έδρες για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Για το Brexit, πιθανότατα σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα καθώς η πολιτική τάξη της χώρας αναλώνεται από μία εσωτερική κρίση με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό. Οι πιθανότητες ενός πιο ήπιου Brexit έχουν αυξηθεί καθώς η Μέι θα ήταν απίθανο να οδηγήσει τους Τόρις σε άλλες εκλογές και ο Κόρμπιν θα προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που είναι φιλοευρωπαιστές. Οι κίνδυνοι είναι ότι στις αγορές κυριαρχεί η αβεβαιότητα, ενώ οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων καθιστούν δυσκολότερη την επίτευξη μίας συμφωνίας με την ΕΕ.

Σενάριο πέμπτο: Πλειοψηφία των Εργατικών

Θα επρόκειτο για σοκ το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση του Brexit. O Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και κατά καιρούς έχει αποφύγει να είναι τόσο σαφής. Σε μία άμεση βραχυπρόθεσμη βάση, οι συνομιλίες ενδέχεται να μετατεθούν. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενδέχεται επίσης να πεισθούν να καθυστερήσουν την ημερομηνία αναχώρησης από τον Μάρτιο του 2019 για να δώσουν χρόνο στον Κόρμπιν να προχωρήσει σε κάποιο σχεδιασμό. Το Brexit θα καθυστερήσει, ενώ οι Εργατικοί θα εργαστούν για το τι θα κάνουν. Aν και ο Kόρμπιν έχει δημιουργήσει ομάδα Brexit, το ερώτημα είναι πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση με δεδομένο πόσοι πολλοί από τους βουλευτές του ήθελαν να φύγει ένα χρόνο πριν.Μετά από μία περίοδο αβεβαιότητας, οι αγορές ενδέχεται τελικά να ανασυνταχθούν στην προοπτική μίας κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία από την πρώτη μέρα και δεν θα κάνει τον έλεγχο της μετανάστευσης «κόκκινη γραμμή» όπως η Τερέζα Μέι.


σχετικα αρθρα