current views are: 8

10 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:30

O φωτοειδησεογράφος Ματιάς Ντεπαρντόν θα απελαθεί από την Τουρκία

Ο Γάλλος φωτοειδησεογράφος Ματιάς Ντεπαρντόν, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ για το National Geographic στη νοτιοανατολική Τουρκία και παρέμεινε υπό κράτηση επί έναν μήνα

Δημοσίευση 04:30’

Ο Γάλλος φωτοειδησεογράφος Ματιάς Ντεπαρντόν, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ για το National Geographic στη νοτιοανατολική Τουρκία και παρέμεινε υπό κράτηση επί έναν μήνα

Ο Γάλλος φωτοειδησεογράφος Ματιάς Ντεπαρντόν, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ για το National Geographic στη νοτιοανατολική Τουρκία και παρέμεινε υπό κράτηση επί έναν μήνα, βρίσκεται σήμερα καθ’ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη από όπου θα απελαθεί στη Γαλλία, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

«Η διαδικασία απέλασης του Ματιάς Ντεπαρντόν βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιβιβάστηκε σε ένα αεροσκάφος στη Γκαζιάντεπ με προορισμό την Κωνσταντινούπολη κι αναμένεται να έχει επιστρέψει στο Παρίσι απόψε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της RSF.

Η απέλαση ακολουθεί την επίσκεψη που έκανε χθες η μητέρα του Ντεπαρντόν στο κέντρο κράτησης της Γκαζιάντεπ, όπου παρέμεινε κρατούμενος για έναν μήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει την 3η Ιουνίου από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιστροφή στη Γαλλία του Ματιάς Ντεπαρντόν «το ταχύτερο δυνατόν».

Οι δικηγόροι του εξάλλου ζήτησαν νωρίτερα σήμερα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθεί τέλος στην «αυθαίρετη κράτηση» του Γάλλου δημοσιογράφου και φωτορεπόρτερ.

Ο 37χρονος Ντεπαρντόν, ανεξάρτητος δημοσιογράφος που είχε εγκατασταθεί στην Τουρκία πριν από πέντε χρόνια, συνελήφθη στη Χασανκεΐφ της νοτιοανατολικής Τουρκίας κι αμέσως μετά μετήχθη στη Γκαζιάντεπ, όπου και παρέμεινε υπό κράτηση ως σήμερα παρότι είχε εκδοθεί δικαστική εντολή απέλασής του την 11η Μαΐου.

Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι τον βάραιναν υποψίες ότι έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα», διότι είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που είχε τραβήξει κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ για το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το ένοπλο αυτονομιστικό κουρδικό κίνημα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Αναφερόμενη στον κίνδυνο απέλασης του γιου της από την τουρκική επικράτεια η μητέρα του Ντεπαρντόν, η Ντανιέλ Βαν ντε Λανότ, εξέφρασε τη λύπη της ότι διώχνεται «σαν το σκυλί» από την Τουρκία, «μια χώρα που λατρεύει».


σχετικα αρθρα