Ο δρόμος προς τον εκδημοκρατισμό φαίνεται πως μέχρι τώρα είναι βουτηγμένος στο αίμα, για πέντε αραβικές χώρες (εκτός της Λιβύης που είναι ιδιάζουσα περίπτωση) με τις συγκρούσεις των αγανακτισμένων πολιτών τους με τις δυνάμεις ασφαλείες να προκαλούν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist. Στη Συρία των 20,4 εκατ. κατοίκων, σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά 1.000 κατοίκους (63,7%), με 1.300 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο μέχρι τώρα και την επανάσταση να βρίσκεται σε ισχύ.

Στην Αίγυπτο, των 81,8 εκατ. κατοίκων, έχουν σημειωθεί 846 θάνατοι (10,4%) κυρίως στον ένα μήνα της επανάστασης που επέφερε τον Φεβρουάριο, την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Παρ' όλα αυτά ένταση εξακολουθεί να υπάρχει, αφού η χώρα διοικείται από το στρατό και οι πολίτες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών.

Στην Τυνησία, απ' όπου άναψε το φυτίλι της αραβικής εξέγερσης, από τον Δεκέμβριο του 2010 ως τον Ιανουαριο του 2011 και την πτώση του Μπεν Άλι 219 άτομα σκοτώθηκαν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20,9% ανά 1.000 κατοίκους της χώρας των 10,5 εκατομμυρίων πολιτών.

Στην Υεμένη των 24,1 εκατ., στην οποία η εξέγερση καλά κρατεί, από τον Φεβρουάριο έχουν σημειωθεί 200 θάνατοι (8,3%), ενώ στο εμιράτο του Μπαχρέιν, στο οποίο η επανάσταση δεν απέδωσε καρπούς, από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο σημειώθηκαν 29 θάνατοι (23%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέρχονται από τη Διεθνή Αμνηστία, το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας και τον ΟΗΕ και σε αρκετές περιπτώσεις, ο αριθμός των απωλειών ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένων των δυσκολιών της καταγραφής των θυμάτων.

Η περίπτωση της Λιβύης, σίγουρα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, λόγω και των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην μπορούν να καταγράψουν ακριβή αριθμό, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία της χώρας, ενώ και οι δύο πλευρές (κανταφικοί και αντικαθεστωτικοί) δίνουν διαφορετικά στοιχεία ανάλογα με τις συνθήκες.

Πάντως και στις αραβικές εξεγέρσεις αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά ότι επανάσταση χωρίς να χυθεί αίμα και να θυσιαστούν κάποιοι, δεν υπάρχει...Βαγγέλης Βιτζηλαίος