Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν "την βαθιά τους ανησυχία" χθες Πέμπτη μετά την αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία και τις πιθανές πυρηνικές της δραστηριότητες. Σκέψεις των ΗΠΑ για απόσυρση των τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα ανήσυχες" μετά την έκθεση που παρουσίασε η ΙΑΕΑ για τη Συρία, η οποία επιβεβαιώνει τις μακρόχρονες υποψίες μας για το ότι η Δαμασκός δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των πυρηνικών", επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

"Η επίμονη άρνηση της Συρίας να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ και οι προσπάθειές της να κρύψει την αλήθεια για την παράνομη πυρηνική εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ απειλούν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", τόνισε η κ. Ράις.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περιμένουν από την ΙΑΕΑ να τους παρουσιάσει λεπτομερή τεχνικά στοιχεία, τα οποία θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα αν η Συρία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για τη μη διάδοση των πυρηνικών, επισήμανε γαλλική πηγή στα Ηνωμένα Εθνη.

Η ΙΑΕΑ υιοθέτησε στις 9 Ιουνίου ψήφισμα με το οποίο ζητεί την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, για την οποία υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.

Οι Αμερικανοί παρουσίασαν σχέδιο απόφασης κατά της Συρίας, κρίνοντας ότι "δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της" όσον αφορά τις συμφωνίες εγγυήσεων με την ΙΑΕΑ. Κίνα και Ρωσία απέρριψαν το ψήφισμα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνάς της εδώ και τρία χρόνια ότι στην εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ (Αλ Κιμπάρ) που καταστράφηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία το 2007, είναι "πολύ πιθανό" να είχε εγκατασταθεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος δεν έχει δηλωθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και μήνες να πετύχουν την επιβολή κυρώσεων στην Συρία. Οι χώρες της Ευρώπης, ο Καναδάς, αλλά και η Νότια Κορέα στηρίζουν την Ουάσινγκτον στην προσπάθεια αυτή.

Σκέψεις των ΗΠΑ για απόσυρση των τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για να αποσύρουν τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη, με στόχο την παγκόσμια αποπυρηνικοποίηση και τη μείωση των δαπανών, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα τακτικά πυρηνικά όπλα και αυτά του μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτύξει στην Ευρώπη από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Εκτενείς συνομιλίες θα αρχίσουν εντός των προσεχών μηνών και θα ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το Μάιο του 2012 διευκρινίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο αρμόδιο για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τη μείωση των τακτικών πυρηνικών όπλων και των πυρηνικών οπλοστασίων μετά την επικύρωση φέτος της συνθήκης αφοπλισμού Start, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

 Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που ήταν θύμα δύο ατομικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο το 1945.
TAGS