«Η απολογία μου, αλλά και της Πολιτείας για την τραγωδία στη ναυτική βάση, ήταν και είναι δεδομένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε επικρίσεις, που διατυπώθηκαν σε βάρος του μετά το χθεσινό του διάγγελμα. Πολυβίου: «Θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος». Επισήμανε δε, ότι αφορά και τον ίδιο η δήλωσή του, ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα και στο ανώτατο».

Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο για τους αγωνιστές κατά του πραξικοπήματος του 1974, σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να ξεχασθεί.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το κράτος έχει θεσμούς και διαδικασίες και θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν και θα λειτουργήσουν, όπως διαβεβαίωσε.

Πολυβίου: «Έρευνα σε βάθος»

Από την πλευρά του, ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, τον οποίο διόρισε το υπουργικό συμβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία στη ναυτική βάση, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος, για διαπίστωση των γεγονότων όπως ακριβώς έγιναν και για καταλογισμό ευθυνών, εκεί που υπάρχουν.

Ο κ. Πολυβίου, εκτιμά ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από την ερευνά του μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ένα προσεκτικό πόρισμα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, θα προσθέσει ένα πρώτο λιθαράκι στην επούλωση των πολύ επικίνδυνων πληγών στο πολιτειακό σύστημα» και πρόσθεσε ότι θα εξετάσει και θα κρίνει κατά πόσον η κυβέρνηση ή αξιωματούχοι της «υπηρετώντας την οποιαδήποτε πολιτική, έθεσαν εν κινδύνω τη ζωή πολιτών».

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πρόδηλο πως υπάρχουν ευθύνες και πρόσθεσε ότι αν διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες θα τις παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα. Δήλωσε δε αποφασισμένος να καταλογίσει τις πολιτικές ευθύνες, ώστε αυτοί που ευθύνονται να παραιτηθούν ή να παυθούν.

Για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι σε πρώτο στάδιο θα εξετασθούν λεπτομερώς όλα τα έγγραφα και ακολούθως θα γίνουν δημόσιες ακροάσεις μαρτύρων για διασαφήνιση ορισμένων σημείων, που προκύπτουν από τα έγγραφα. Η έρευνα, διαβεβαίωσε, θα καλύψει τα πάντα και θα φθάσει έως το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας του κατέστησε σαφές ότι θέλει να ερευνήσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.