current views are: 10

18 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση06:38

Γαλλία: Στο ναδίρ η συμμετοχή στις εκλογές – Με σέλφι… μίλησε ο Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να σαρώνει

Δημοσίευση 06:38’

Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να σαρώνει

Το ποσοστό συμμετοχής στον σημερινό β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έφθανε στο 35,33% στις 17. 00 (ώρα Γαλλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σημαντικά μικρότερο από το 46% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου.

Ψήφισε και έβγαλε… σέλφι ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το πρωί στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.

Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή. Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτησε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν “σέλφι” μαζί του.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.

Ψήφισε και… απήλθε η Λεπέν

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

Η Λεπέν συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, η οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος. Ο Μπριουά προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο.

Η Λεπέν δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.

Δημοσκοπήσεις: Θα σαρώσει ο Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν συντριπτική νίκη του κόμματος του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον αυριανό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η επικράτηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών θεωρείται δεδομένη, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν για το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός» συντριπτική πλειοψηφία που κυμαίνεται μεταξύ 400 και 455 εδρών στο σύνολο των 577 στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ποια θα είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης μετά τον δεύτερο γύρο και την αναμενόμενη μαζική είσοδο των δυνάμεων του Μακρόν στη βουλή, είναι το ερώτημα πολλών τις ώρες αυτές.

Με δεδομένη τη «βαλκανοποίηση», όπως λένε, των άλλων πολιτικών κομμάτων, δηλαδή τις εσωτερικές διασπάσεις και την αποδυνάμωσή τους, πολλοί αμφιβάλλουν για το εάν θα διαμορφωθεί τελικά ένα αντιπολιτευτικό μπλοκ απέναντι στην «ηγεμονία» Μακρόν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, που ελπίζουν σε 50 έως 110 βουλευτές, θα μπορούσαν λογικά να εκπροσωπήσουν την αντιπολίτευση. Είναι όμως διχασμένοι, διότι ανάμεσά τους μεγάλη μερίδα είναι φιλικά προσκείμενοι στον Μακρόν και δεν αποκλείουν τη δημιουργία αυτόνομης ομάδας στο κοινοβούλιο παράλληλα με αυτή των Ρεπουμπλικάνων.

Η δύναμη αντίστασης των Σοσιαλιστών -με 15 έως 40 έδρες σύμφωνα με τις προβλέψεις- θεωρείται πλέον μηδαμινή. Το κόμμα του αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν  Ανυπότακτη Γαλλία που κινδυνεύουν να μη δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα, θα έχουν να βασίζονται μόνο στην παρουσία του επικεφαλής του στα έδρανα, εξαφανισμένη είναι και η ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου, που ενδέχεται να περιοριστεί στην παρουσία μόνον της Μαρίν Λεπέν.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου, θα καθορίσει την κατανομή των νεοεκλεγέντων.
Η δίχως προηγούμενο υπεροχή του Μακρόν βοηθήθηκε από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA, το 71% των Γάλλων συμφωνούν πλέον να υιοθετηθεί η αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας το πλειοψηφικό σύστημα για τις προεδρικές.


σχετικα αρθρα