current views are: 16

18 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση13:07

Η μετανάστευση νέων πτυχιούχων «ματώνει» Ρουμανία και Βουλγαρία!

Μαζική μετανάστευση νέων πτυχιούχων από την Ρουμανία και την Βουλγαρία

Δημοσίευση 13:07’

Μαζική μετανάστευση νέων πτυχιούχων από την Ρουμανία και την Βουλγαρία

Mέσα από 4 διαφορετικές αλλά και ίδιες ιστορίες η βουλγαρική έκδοση της Ντόιτσε Βέλλε ασχολείται με την μαζική μετανάστευση νέων πτυχιούχων από την Ρουμανία και την Βουλγαρία που τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Μόνο από την Ρουμανία τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μεταναστεύσει σχεδόν 43 χιλιάδες γιατροί και φαρμακοποιοί ενώ μόνο στην Γερμανία βρίσκονται 5000 ρουμάνοι γιατροί.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Βουλγαρία με την χώρα να έχει πια μόνο 28000 γιατρούς από 35000 που είχε πριν 7 χρόνια,την πλειοψηφία αυτών να είναι πάνω των 50 χρόνων και τον υπαρκτό κίνδυνο η χώρα το 2020 να «ξεμείνει» από γιατρούς.

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και στις άλλες ειδικότητες.

Οι λόγοι της μετανάστευσης είναι κατ΄αρχήν το ύψος των μισθών όπου η διαφορά είναι πολύ μεγάλη αλλά δεν λείπουν και άλλοι λόγοι,όπως π.χ οι καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Μπροστά σε αυτή την “αιμορραγία” έχουν μπει στο τραπέζι ιδέες-σοκ όπως η πρόταση της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών να παραμένουν στην χώρα και να εργάζονται εκεί οι νέοι πτυχιούχοι για όσα χρόνια διήρκησαν οι σπουδές τους στα κρατικά ρουμανικά πανεπιστήμια.

Στην Βουλγαρία από την άλλη παρότι το ζήτημα είναι εκρηκτικό αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και περίπου επαφίεται στον πατριωτισμό και την καλή διάθεση των βούλγαρων πτυχιούχων.


σχετικα αρθρα