Τούρκοι εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για την διακήρυξη «δημοκρατικής αυτονομίας» από μια οργάνωση-ομπρέλα κουρδικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανακοίνωσε η κρατική εισαγγελία σήμερα. Η διακήρυξη ενδέχεται να συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης στην Τουρκία καθώς σημειώνεται έξαρση των ενεργειών που οι αρχές αποδίδουν στο ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα, ενώ οι εκλεγμένοι κούρδοι βουλευτές απέχουν από τις εργασίες της εθνοσυνέλευσης.

Η ανακοίνωση από το Κογκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) συνέπεσε με την μάχη (φωτό) στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ την Πέμπτη στην οποία σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες και 7 φερόμενοι ως αντάρτες.

Οι εισαγγελείς στο Ντιγιάρμπακιρ εξετάζουν την διακήρυξη μετά τη σύνοδο του DTK, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 850 σύνεδροι, κι ενδέχεται να ασκήσουν διώξεις εναντίον ηγετικών στελεχών του Κογκρέσου.

«Ως ο κουρδικός λαός κηρύσσουμε δημοκρατική αυτονομία, παραμένοντας δεσμευμένοι στην εθνική ενότητα των λαών της Τουρκίας», είπε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Αϊσέλ Τουγκλούκ χθες, αναγιγνώσκοντας την διακήρυξη του Κογκρέσου.

Περίπου την ίδια ώρα άρχιζαν να έρχονται στην δημοσιότητα οι πρώτες πληροφορίες για την μάχη στα όρη ανατολικά του Ντιγιάρμπακιρ.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι χειροβομβίδες που πέταξαν μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) προκάλεσαν πυρκαγιά σε μια περιοχή όπου υπήρχε πυκνή βλάστηση και ότι 13 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες. Ανέφερε ακόμα ότι επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat, το οποίο θεωρείται ότι έχει σχέσεις με το PKK, αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή, μεταδίδοντας μαρτυρίες αυτοπτών οι οποίοι ανέφεραν πως τουρκικό μαχητικό εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον των αυτονομιστών και σκότωσε και τους στρατιώτες που βρίσκονταν σε κοντινές θέσεις.

Άγνωστοι εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) στην Άγκυρα τη νύχτα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Η επίθεση προκάλεσε μικρής έκτασης πυρκαγιά, πάντως δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν ενώ στρατιώτες διεξήγαγαν επιχειρήσεις κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ για να διασώσουν τρεις ανθρώπους, δύο εξ αυτών στρατιώτες, που είχαν απαχθεί από μαχητές του PKK το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι αυτονομιστές απήγαγαν επίσης δύο εργάτες στην ανατολική επαρχία Τούντσελι.

Η διακήρυξη της αυτονομίας έγινε μια εβδομάδα αφότου ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν ανακοίνωσε μέσω των δικηγόρων του ότι συμφώνησε με τούρκους αξιωματούχους να συσταθεί ένα «συμβούλιο ειρήνης» με στόχο τον τερματισμό της 27ετούς σύρραξης, από την οποία έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι.

Χθες, επίσης, οι κούρδοι βουλευτές δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας για τον τερματισμό της αποχής τους από τις εργασίες της εθνοσυνέλευσης.

Η αποχή των βουλευτών του κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) από τις εργασίες του κοινοβουλίου αποφασίστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στέρηση των εδρών στελεχών του που εξελέγησαν αλλά παραμένουν φυλακισμένοι.