Συντηρείται με νέα περιστατικά η κόντρα Ρωσίας-Βουλγαρίας για την προέλευση της σλαβικής γραφής και του αλφαβήτου αλλά ουσιαστικά και για την καταγωγή του Κύριλλου και Μεθόδιου που στην Βουλγαρία γιορτάζονται σαν δικοί τους (σ.σ Βούλγαροι) άγιοι.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ακύρωσε ξαφνικά την συνάντηση που θα είχε στις 11.30 με τον Ρώσο βουλευτή και παγκοσμίου φήμης σκακιστή Ανατόλι Καρπόφ.

Παρότι για την αιτία της ακύρωσης δεν υπάρχει καμία επίσημη δικαιολογία πηγές από την κυβέρνηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας 24.chasa.bg απέδωσαν το γεγονός στην ενόχληση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την πρωινή δήλωση του Καρπόφ σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού bTV ότι στην Ρωσία ξέρουν ότι η κυριλλική γλώσσα και γραφή ήρθε στην χώρα τους από το Βυζάντιο!

Την ένταση συντήρησε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ ο οποίος μετά την σημερινή του συνάντηση με τον Καρπόφ δήλωσε ότι η πραγματικότητα των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών (σ.σ Βουλγαρικού και Ρωσικού) δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία, ότι δηλαδή η Βουλγαρία έδωσε στους υπόλοιπους σλαβικούς λαούς την γραφή και το αλφάβητο.

Η ένταση ξεκίνησε όταν στις 24 Μαΐου και σε συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρόεδρο ο Πούτιν δήλωσε-όπως πρώτο μετέδωσε στην Ελλάδα το newpost.gr ότι η σλαβική γραφή έφτασε στην Ρωσία από την ...Μακεδονική γη.