current views are: 5

20 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση19:21

Τρόμος στις Βρυξέλλες: Η αστυνομία εξουδετέρωσε στο παρά πέντε βομβιστή αυτοκτονίας στον κεντρικό σταθμό

Ο δράστης φορούσε γιλέκο με εκρηκτικό μηχανισμό

Δημοσίευση 19:21’

Ο δράστης φορούσε γιλέκο με εκρηκτικό μηχανισμό

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της βελγικής πρωτεύουσας μετά από αναφορά για διπλή έκρηξη στον κεντρικό σταθμό των Βρυξελλών .

Τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις από τον κεντρικό σταθμό, ενώ φωτογραφίες από το σημείο εμφανίζουν δυνάμεις του στρατού να έχουν περικυκλώσει την  περιοχή. Μετά την έκρηξη επικράτησε πανικός στον σταθμό, έναν από τους μεγαλύτερους των Βρυξελλών, και κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με το Belga. 

Σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανέφερε πως: “οι εκρήξεις θεωρούνται ως τρομοκρατική επίθεση”, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει αυτή τη στιγμή αν ο ύποπτος της επίθεσης είναι ζωντανός ωστόσο δεν έχει κάποιο στοιχείο για την ταυτότητά του.

Η αστυνομία άμεσα έδωσε εντολή εκκένωσης  της πλατείας Grand Place και του σιδηροδρομικού σταθμού ενώ διεκόπη προσωρινά η κίνηση των συρμών για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν ύποπτο, ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Όπως μεταδίδει η βελγική εφημερίδα La Libre ο ύποπτος είχε σακίδιο πλάτης και ζώνη με εκρηκτικά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

Στο μεταξύ, η δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο έρχεται να προσδώσει τρομοκρατική χροιά στο αποψινό περιστατικό, καθώς ο δράστης φέρεται να φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε μέσω Twitter τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Ο Μισέλ και ο υπουργός Εσωτερικών της βελγικής κυβέρνησης βρίσκονται στο εθνικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων και παρακολουθούν την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επί 18 μήνες και πλέον, αφότου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με έδρα τις Βρυξέλλες διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι τον Νοέμβριο του 2015 και κατόπιν διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό της πόλης τον Μάρτιο του 2016. 


σχετικα αρθρα