current views are: 5

29 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση04:50

FAZ: Δεν είναι και τόσο «σκληρό καρύδι» ο Β. Σόιμπλε

Μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής η Frankfurter Allgemeine Zeitung

Δημοσίευση 04:50’

Μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής η Frankfurter Allgemeine Zeitung

Μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια του σώματος ούτε η τελευταία αθέτηση του λόγου του από τον υπoυργο Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δώσει τον λόγο του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ότι στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα συμμετείχε πλήρως και το ΔΝΤ, το οποίο ακόμα δεν συμμετέχει με πόρους, επειδή αμφισβητεί ως γνωστόν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ο Σόιμπλε» σχολιάζει η FAZ «απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευέλικτος είναι προεκλογικά, όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές υποσχέσεις και την ερμηνεία κανόνων και νόμων. Ο Σόιμπλε ακκίζεται ευχαρίστως με τη φήμη που έχει στην Ευρώπη σαν “σκληρό καρύδι”. Στην πραγματικότητα συμβιβάζεται πολλές φορές με πραγματιστικές και σχολαστικές λύσεις που οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο απ’ αυτό που επιδίωκαν οι εκάστοτε νόμοι της ΕΕ και απ’ αυτό που διακηρυσσόταν στους Γερμανούς πολίτες κατά την ψήφισή τους. Η πολυετής επιχείρηση λύτρωσης των Ελλήνων μαζί με το κούρεμα χρέους, η συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων για το έλλειμμα για παράδειγμα από τη Γαλλία ή η πρόσφατη διάσωση ιταλικών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε στο τέλος συμβιβασμούς ασύμβατους με τους κανόνες».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Είναι αλήθεια ότι την κρίσιμη στιγμή του έλειπε πάντα η στήριξη της ακόμα πιο ευέλικτης καγκελαρίου για μια πιο συνεπή στάση. Τελικά δεν ήθελε και να ρισκάρει τη θέση του, ίσως και με τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τοn δρόμο για χειρότερες καταστρατηγήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική του διαθέτει μέτρο και αξιοπιστία. Η αποτίμηση αυτή ισχύει μόνο αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική του για το ευρώ».


σχετικα αρθρα