current views are: 8

1 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:56

Η Ευρώπη αποχαιρέτισε τον Χέλμουτ Κολ – Η «παγωμένη» χειραψία της Α. Μέρκελ με τη χήρα του

Τον Χέλμουτ Κολ, τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας και έναν από τους ανθρώπους που οραματίστηκαν την ενωμένη Ευρώπη αποχαιρέτησαν σήμερα συγγενείς και πολιτικοί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημοσίευση 16:56’

Τον Χέλμουτ Κολ, τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας και έναν από τους ανθρώπους που οραματίστηκαν την ενωμένη Ευρώπη αποχαιρέτησαν σήμερα συγγενείς και πολιτικοί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τον Χέλμουτ Κολ, τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας και έναν από τους ανθρώπους που οραματίστηκαν την ενωμένη Ευρώπη αποχαιρέτησαν σήμερα συγγενείς και πολιτικοί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο Στρασβούργο λοιπόν, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο “πατέρας” της γερμανικής ενοποίησης είδε 20 ηγέτες κρατών, έναν βασιλιά, έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους, να αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη του.

Το φέρετρό του, τυλιγμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε τοποθετηθεί στο ημικύκλιο του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπροστά από τη φωτογραφία του. Οκτώ Γερμανοί στρατιωτικοί μετέφεραν το φέρετρο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας (του μακροβιότερου στη σύγχρονη ιστορία της χώρας) και το τοποθέτησαν πάνω στο βάθρο για την ειδική τελετή, που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία στεφάνια είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το φέρετρο: το ένα στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας, το άλλο στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο στο όνομα της συζύγου του και φέρει την επιγραφή «In Liebe, deine Maike» (Με αγάπη, η Μάικε σου).

Η σύζυγός του, για την οποία ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες, δεν έβαλε σχεδόν καθόλου τα μαύρα γυαλιά της και το καπέλο με το βέλο. Στα μαύρα και η Άνγκελα Μέρκελ, η γυναίκα της οποίας ο Κολ ήταν μέντορας και η οποία κατηγορήθηκε ότι επί της ουσίας τον “έφαγε” από το κόμμα για να του πάρει τη θέση και εν τέλει να γίνει καγκελάριος.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε με μαύρο κοστούμι (ακόμη και ο φάκελος που είχε την ομιλία της ήταν μαύρος) και όταν τελείωσε το σύντομη δήλωσή της, στάθηκε μπροστά στο φέρετρο του Χέλμουτ Κολ και υποκλίθηκε. Αφού κάθισε στη θέση της, ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, η Μέρκελ σαν να… θυμήθηκε ότι δεν χαιρέτισε τη χήρα του Κολ.

Και δεδομένων των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών (σ.σ. λέγεται ότι η χήρα του Χέλμουτ Κολ δεν ήθελε να μιλήσει η Μέρκελ στην τελετή αλλά μόνο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις ακραίες απόψεις του, εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του ιστορικού ηγέτη της Γερμανίας) η Μέρκελ δεν θέλησε να δώσει λαβές για σχόλια. Σηκώθηκε λοιπόν από τη θέση της και πλησίασε την Μάικε Κολ, η οποία είχε εκείνη τη στιγμή γυρισμένο το κεφάλι και χρειάστηκε να τη… σκουντήσει η Μέρκελ για να γυρίσει. Η χειραψία τους ήταν τόσο τυπική και τόσο κρύα…

Πολλοί ηγέτες που είχαν συνεργαστεί με τον Χέλμουτ Κολ, όπως οι Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Ζακ Σιράκ και ο Ρώσος πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες στην τελετή για λόγους υγείας.

Υπήρξαν όμως πολλοί άλλοι που τίμησαν τη μνήμη του με την παρουσία τους. Παρόντες ήταν δεκαεπτά ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Ισπανία εκπροσωπήθηκε από τον πρώην βασιλιά της, τον Χουάν Κάρλος τον οποίο συνόδευε η βασίλισσα Σοφία, και τον πρώην πρωθυπουργό Φελίπε Γκονσάλες, η Ιταλία από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι ενώ παρών ήταν και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Πορτογαλία από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον ταξίδεψε μαζί με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο και κάλεσε να πάρει θέση πάνω στο βήμα στην είσοδο του κοινοβουλίου για μια φωτογραφία με τους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών που υποδέχονται τους προσκεκλημένους.

Οκτώ προσωπικότητες μίλησαν στην τελετή: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, «κατόπιν αιτήματος της χήρας του», εκφώνησαν λόγους ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονσάλες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προτελευταίος μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν και τελευταία η Άνγκελα Μέρκελ.


σχετικα αρθρα