current views are: 14

4 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση07:42

Παγκόσμιος τρόμος: Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών και όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το καθεστώς της χώρας, η δοκιμή… στέφθηκε με επιτυχία.

Δημοσίευση 07:42’

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών και όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το καθεστώς της χώρας, η δοκιμή… στέφθηκε με επιτυχία.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών και όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το καθεστώς της χώρας, η δοκιμή… στέφθηκε με επιτυχία. 

 

Την «ιστορική» εκτόξευση ενός πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.802 χιλιομέτρων και διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη» η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», τόνισε η παρουσιάστρια.

«Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (…) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες τη σχετική, χειρόγραφη διαταγή που συνέταξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ- Ουν με ημερομηνία Δευτέρας.

Η εκτόξευση ακολουθεί μια συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

Τραμπ: Να τερματιστεί αυτή η ανοησία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα».

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

«Αυτός ο τύπος (σ.σ. Κιμ Γιονγκ Ουν) δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα ακόμη μήνυμά του στο Twitter

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων πάντως επιβεβαίωσε την εκτόξευση του πυραύλου, σημειώνοντας πως παρακολούθησε την τροχιά του για 37 λεπτά ώσπου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το NORAD, η διοίκηση αεράμυνας της βόρειας Αμερικής, έκρινε ότι η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «δεν αποτελούσε απειλή» για τις ΗΠΑ.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την βορειοκορεατική αεροπορική βάση Πανγκγιόν.

Σύγκληση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Ν. Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα (η έκτη δοκιμή, αφότου ανέλαβε καθήκοντα).

Η συνεδρίαση άρχισε στις 5:30 ώρα Ελλάδας, με στόχο να εξεταστεί η ετοιμότητα της χώρας να αντιδράσει σε περίπτωση νέων προκλήσεων από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Μουν δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην συνεδρίαση, στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένος για την πραγματοποίηση από την Βόρεια Κορέα της εκτόξευσης αυτής, λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυναν ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προς την Πιονγιάνγκ για αυτοσυγκράτηση.

Ο Νοτιοκορέατης πρόεδρος πρόσθεσε ότι καταδικάζει την πυραυλική εκτόξευση που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Η εκτόξευση σημειώθηκε την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ και μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν.

Εντονη διαμαρτυρία Ιαπωνίας

Ο μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, “ξεπέρασε ουσιαστικά” το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Η νέα δοκιμαστική εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

 


σχετικα αρθρα