Ο ΟΗΕ προχώρησε σήμερα στην πρώτη παράδοση τροφίμων σε μία περιοχή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες στη Σομαλία, όπου υπάρχει λιμός εξαιτίας της ξηρασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.
Πέντε τόνοι τροφίμων και φαρμάκων μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο προς την επαρχία Μπαϊντόα, στην κεντρική Σομαλία, αφού οι αντάρτες επέτρεψαν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως ανακοίνωσε η Ιμάν Μορούκα εκπρόσωπος της Unicef στη Σομαλία.

"Ηταν μία επιτυχία και πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την αποστολή από αέρος της βοήθειας που έχει ανάγκη η Σομαλία. Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση αυτού του τύπου εδώ και δύο χρόνια", υπογράμμισε η Μορούκα.

Η ανατολική Αφρική --η Σομαλία, η Κένυα, η Αιθιοπία και το Τζιμπουτί-- πλήττονται απο ξηρασία, τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στη Σομαλία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί έπειτα από 20 χρόνια εμφύλιου πολέμου γι'αυτό οι Σομαλοί φεύγουν κατά χιλιάδες από τη χώρα τους για την Αιθιοπία και την Κένυα. Σύμφωνα με τον οργανισμό Δράση κατά της Πείνας η Σομαλία είναι πλέον σε κατάσταση "ανθρωπιστικής καταστροφής" καθώς 250.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Η Αφρικανική Ενωση από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού της Σομαλίας, έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αυξήσει την κινητοποίησή τους τις τελευταίες ημέρες ώστε να προσφέρουν βοήθεια στα εκατομμύρια κατοίκους της ανατολικής Αφρικής που πλήττονται απο την ξηρασία.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις περιοχές της Σομαλίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών σεμπάμπ, οι οποίοι είχαν εκδιώξει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις πριν δύο χρόνια.

Οι σεμπάμπ είχαν αναγκάσει το 2009 τις περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποχωρήσουν επιβάλλοντας απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, άτυπους φόρους και απαγορεύοντας στις γυναίκες να συμμετέχουν στις αποστολές. Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα οι σεμπάμπ υποσχέθηκαν να επιτρέψουν και πάλι την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές που έχουν πληγεί από την ξηρασία.