current views are: 9

8 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση06:31

G20: Νύχτα «Αποκάλυψης» στο Αμβούργο – Επεισόδια, φωτιές και συλλήψεις

Η αστυνομία στο Αμβούργο, όπου διεξάγεται η σύνοδος της G20, κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο νωρίς σήμερα το πρωί

Δημοσίευση 06:31’

Η αστυνομία στο Αμβούργο, όπου διεξάγεται η σύνοδος της G20, κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο νωρίς σήμερα το πρωί

Η αστυνομία στο Αμβούργο, όπου διεξάγεται η σύνοδος της G20, κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο νωρίς σήμερα το πρωί, έπειτα από μία ημέρα με συνεχείς συγκρούσεις με τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές.

Βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας επενέβησαν, αφού οι διαδηλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας στους δρόμους βάζοντας φωτιές, στήνοντας οδοφράγματα και λεηλατώντας.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και φορτηγά, έσπασαν τζάμια τραπεζών, λεηλάτησαν καταστήματα και έριξαν κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Περίπου 197 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από δύο ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, ενώ χθες η αστυνομία έκανε δεκάδες προσαγωγές και προχώρησε σε 19 συλλήψεις.

Οι συμμετέχοντες στη G20 δήλωσαν ότι δεν είχαν δει ποτέ ως τώρα διαδηλωτές τόσο κοντά στον χώρο που διεξάγονταν οι εργασίες, αν και τελικά δεν κατάφεραν να τις εμποδίσουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου, θέλησε να πραγματοποιηθεί η G20 στο Αμβούργο, μια πόλη γνωστή για τη ριζοσπαστική της παράδοση, επιθυμώντας να εδραιώσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας της με μια επίδειξη της ακλόνητης δέσμευσής της στην ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του συναθροίζεσθαί και την υπεράσπιση της διαφορετικής άποψης.

«Κατανοώ απολύτως τις ειρηνικές διαδηλώσεις, όμως οι βίαιες θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο», τόνισε χθες η Μέρκελ.

Οι περισσότεροι από τους 100.000 διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πανό που έγραφαν ότι οι ηγέτες της G20 δεν είναι ευπρόσδεκτοί ή συμμετείχαν σε πορείες με ποδήλατα φορώντας πολύχρωμες στολές.

Όταν οι ηγέτες της G20 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με έργα του Μπετόβεν στο συναυλιακό κέντρο Έλμπφιλαρμονί στη μία όχθη του ποταμού Έλβα, οι διαδηλωτές από την απέναντι όχθη έβαλαν δυνατά στα μεγάφωνα Τζίμι Χέντριξ.

Παρά κάποιες δραματικές σκηνές, με την αστυνομία να κυνηγά μέλη του Black bloc πάνω σε σκαλωσιές καθώς προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε στέγες, η σύνοδος με χιλιάδες συμμετέχοντες από δεκάδες χώρες διεξήχθη χωρίς πρόβλημα.

Ωστόσο η αστυνομία δεν έδωσε άδεια στην αυτοκινητοπομπή της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε για μια επίσκεψη στο ιστορικό λιμάνι της πόλης, ενώ οι διαδηλωτές καθυστέρησαν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους επισκέπτες από το δείπνο με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες χθες.


σχετικα αρθρα