current views are: 10

9 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση18:09

Σοκ και προβληματισμός στη Γερμανία από τα βίαια επεισόδια στο Αμβούργο

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη της Γερμανίας μετά τα έκτροπα στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο.

Δημοσίευση 18:09’

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη της Γερμανίας μετά τα έκτροπα στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο.

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη της Γερμανίας μετά τα έκτροπα στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο.

Ενδεικτική της σοβαρότητας όσων εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της μεγαλούπολης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ήταν η παρουσία νωρίς το πρωί του προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην πόλη.

Σοκαρισμένος ο γερμανός πρόεδρος

Ο γερμανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για τα έκτροπα, μίλησε με τους επικεφαλής της αστυνομίας, επισκέφθηκε τους τραυματισμένους αστυνομικούς, μίλησε με πολίτες και έκανε στη συνέχεια δηλώσεις στον τύπο. «Οι εικόνες που είδα με σόκαραν, με συγκλόνισαν και με άφησαν άφωνο, είναι ένας ακόμη λόγος που βρίσκομαι εδώ για να ευχαριστήσω όσους αντιστάθηκαν σε αυτήν τη βία» είπε ο γερμανός πρόεδρος. «Βία τέτοιων διαστάσεων σε διαδηλώσεις δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Πρόκειται για ορισμένους που έδρασαν με απόλυτη αδιαφορία και με τεράστια μανία καταστροφής, εναντίον αστυνομικών και μονάδων κάθε είδους, αλλά όπως είδατε, και εναντίον της περιουσίας ιδιωτών». Παρόλα αυτά ο γερμανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση για μετάθεση του τόπου διεξαγωγής του G20 στη Ν. Υόρκη, στο κτήριο των ΗΕ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες βράδυ, ακόμη και ώρες μετά τη λήξη των εργασιών της G20, σημειώθηκαν συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές, που έριχναν στους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων πέτρες και έβαζαν φωτιά σε σαμπρέλεςαυτοκίνητα  και ό, τι καίγονταν. Οι αρχές προχώρησαν και χθες σε συλλήψεις, ενώ πάνω 476 αστυνομικοί έχουν συνολικά τραυματιστεί, οι προσαγωγές ανέρχονται σε 186 και εκδόθηκαν 37 εντάλματα σύλληψης.

Σε αναζήτηση ευθυνών

Το μεσημέρι, στη συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος-κυβερνήτης του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Όλαφ Σολτς, εμφανώς καταβεβλημένος και με πέτρινο βλέμμα, υπερασπίστηκε τα επιχειρησιακά σχέδια της αστυνομίας. «Παρόλα αυτά δεν έγινε εφικτό να εφαρμοστούν όπως σχεδιάστηκαν» παραδέχθηκε και ομολόγησε ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας που υποσχέθηκε αποδίδοντας την ευθύνη όμως στους «βίαιους δράστες». Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Η τοπική οργάνωση Αμβούργου τον κάλεσε να παραιτηθεί, επειδή «εκτίμησε με τρόπο φανερά λανθασμένο» την κατάσταση ασφαλείας. Από την πλευρά του ο  Χάρτμουτ Ντούντε, επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων, υπερασπίστηκε την καθυστερημένη επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προκειμένου να  αποτραπούν οι καταστροφές στις προθήκες καταστημάτων, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες.

Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών Άντι Γκρότε παραδέχθηκε ότι οι αρχές δεν μπόρεσαν να προβλέψουν «τις αδίστακτες πράξεις βίας εγκληματιών». Και τόνισε ότι η αστυνομία «τα έδωσε όλα, όλα όσα της ζητήθηκαν». Για του λόγου το αληθές, στη διάρκεια της συνέντευξη τύπου προβλήθηκε σύντομο βίντεο με θερμική κάμερα από ελικόπτερο της αστυνομίας που έδειχνε έναν διαδηλωτή, πάνω στη στέγη σπιτιού, να ρίχνει βόμβα μολότοφ προς τα κάτω, πάνω σε αντλία νερού της αστυνομίας χωρίς να επιτυγχάνει το στόχο. Επίσης, ο εκπρόσωπος παρουσίασε μεταλλική σφαίρα που έριξαν οι διαδηλωτές σε πυροσβεστικό της αστυνομίας.

«Βλάπτεται το γόητρο της Γερμανίας διεθνώς»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν έκανε λόγο για μια «νέα διάσταση βίας από αριστεριστές και αυτόνομους», ενώ η αστυνομία δεν υπολόγισε ότι θα δρούσαν με «ηθελημένη ή μερική πρόθεση να σκοτώσουν». Άλλα στελέχη της αστυνομίας διαβεβαιώνουν σε δηλώσεις τους ότι βία τέτοιων διαστάσεων αλλά και επιδοκιμασίες παρισταμένων στις βιαιότητες δεν έχουν ξαναζήσει στην επαγγελματική του ζωή. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υπερασπίστηκε την επιχειρησιακή τακτική των αρχών ασφαλείας. «Με τέτοιες διαστάσεις ασυγκράτητης βίας, ακόμη και με τη καλύτερη προετοιμασία, είναι αδύνατον να κατασταλούν οι συγκρούσεις, το κράτος δικαίου δεν έχασε τον έλεγχο» ανέφερε στην κυριακάτικη Bild.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε το φόβο ότι οι πρωτοφανείς συγκρούσεις του Αμβούργου θα βλάψουν τη Γερμανία. Σε άρθρο του που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα,  ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός υποστηρίζει ότι η δημόσια εικόνα της Γερμανία σε ολόκληρο τον κόσμο θα υποστεί βαρύ πλήγμα. «Έγινε ένα όργιο βίας», υπογραμμίζει, «η απερίγραπτη αυτή βία δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς συνέπειες». Θα υπάρξουν παραιτήσεις; Είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις. Πάντως η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να διαβεβαιώσει τους παθόντες ότι θα αποζημιωθούν για τις ζημίες που υπέστησαν. Βρισκόμαστε μόλις 49 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.   


σχετικα αρθρα